Team Goor winnaar Groot Hofdictee 2016

Het team van Goor is gisteravond de glorieuze winnaar geworden van het Groot Hofdictee 2016. Het vijftal uit het Twentse Haagje maakte slechts 89 fouten en dat waren er 14 minder dan Markelo, dat tweede werd. Derde werd Hengevelde met 104 fouten. Titelhouder Diepenheim moest deze keer genoegen nemen met de 5e plaats. De zes teams uit de gemeente Hof van Twente bogen zich in Het Beaufort over een dictee dat was geschreven door de Markelose journalist Frank Bussink. Die had een pittig maar fair verhaal geschreven met daarin actuele zaken als het Plan Mooi Markelo (met drie hoofdletters) en de zwartepietendiscussie. Het Goorse team bestond uit Esther Sajet, Caroline Gorter, Ingrid Keestra, Elke Klos en Mariska Ensink. Het beste individuele teamlid was Hiska Bakker uit Delden. Ze maakte 7 fouten. Ook een deel van het publiek had aangegeven mee te willen schrijven. Van hen was Dian van Gelder uit Zoetermeer overtuigend de beste. Ze maakte slechts 3 fouten. Het dictee werd op uitstekende en vooral rustige wijze voorgelezen door burgemeester Ellen Nauta van de gemeente Hof van Twente. De volledige uitslag: 1. Goor 89 fouten; 2. Markelo 103 fouten; 3. Hengevelde 104 fouten; 4. Delden 108 fouten; 5. Diepenheim 123 fouten; 6. Bentelo 138 fouten. Individueel: 1. Hiska Bakker (Delden) 7 fouten. Winnaar meeschrijvend publiek: Dian van Gelder (Zoetermeer) 3 fouten.
De volledige tekst van het dictee:

Over Pieten en Plan Mooi Markelo
Of ik de tekst voor het Groot Hofdictee wil schrijven? Bij een dictee denk ik al snel aan moeilijke woorden als przewalskipaard, pseudobancaire en uitentreuren. Maar ik moest verder denken dan dat, werd mij verteld. Zo gezegd, zo gedaan, zou je denken. Mooi niet.
Het werd een pennenstrijd met mezelf (mijzelf). Een heroïsche strijd. Ik wilde bijna stante pede de handdoek in de ring werpen. Het pietje-preciezerige kwam weer eens in me naar boven. Het moet pico bello in orde zijn. Het op z’n (zijn) janboerenfluitjes doen is niet iets wat bij mij past.
En ja, dan is het ongelooflijk moeilijk om zo’n tekst te fabriceren. Aangezien ik multilinguaal ben en een aardig woordje over de grens spreek, heb ik zelfs een x-aantal vrienden uit de voormalige Sovjet-Unie ge-sms’t. Qua dataroaming misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar zo’n tekst moet bijna architectonisch goed zijn, vind ik. Zo consciëntieus ben ik dan ook wel weer. Contact had ik ook met een vriend uit Sebastopol, Oekraïne. U weet wel, een plaats in de Krim, een regio die nog niet zo lang geleden werd geannexeerd door Rusland.
En toen kwam het welbekende eurekamoment. Het is het leukst als de tekst over een onderwerp gaat dat ten huidigen dage een hot item is. Dan beland je al snel in de zwartepietendiscussie/Zwarte Pietendiscussie. Dat is sowieso een leuk woord voor een dictee, want moet je dat nu aaneenschrijven of niet? Enfin, voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. Ik vind het een in- en intrieste bedoening. Volwassenen die bakkeleien over nota bene een kinderfeest. De een blèrt nog harder dan de ander. De jij-bakken vliegen je om de oren. Het sinterklaasfeest is uitgegroeid tot een groot gejeremieer.
Als ik een lokaal onderwerp moet pakken, kom ik al snel uit bij de realisatie van Plan Mooi Markelo. Daar zijn, zo blijkt uit financiële rapporten, heel wat eurootjes ingepompt. Dat mag ook wel, want het idee lag er al lang (allang). Het plein kan worden gebruikt voor braderieën of een leuke vrijmarkt. Het moet wel een eyecatcher zijn, vind ik. Mooi geciseleerde emaillen beelden, waar toeristen die een klein vakantietje in Markelo vieren een kiekje van kunnen nemen. Dan kunnen zij, net als alle Markeloërs, nog decennialang genieten van Plan Mooi Markelo.