EXPOSITIE MET WERK VAN JAN GERBER EN HERMAN WANSING – VOORLOPIG GESLOTEN

Van 6 december 2020 tot 28 maart 2021 wordt in Het Beaufort een expositie gehouden met werk van Herman Wansing en Jan Gerber.

Op zondag 6 december is om 16.00 uur de opening. In verband met de Corona-richtlijnen is de opening uitsluitend toegankelijk voor genodigden.

Tijdens de overige openingsdagen is iedereen welkom na melding bij beheer@hetbeaufort.nl of via de kunstenaars.

Herman Wansing   RVS beelden

      

“Kunstenaar wordt je niet, dat ben je”.

Herman is van jongs af aan met kunst in aanraking gekomen, met name door zijn oom Jan Wansing die een veelzijdig en bekend kunstenaar is, die schildert, tekent en beeldhouwt.

Herman koos aanvankelijk voor een industriële carrière in de wereld van het roestvast staal. Door zijn werk leerde hij de schoonheid en veelzijdigheid van het materiaal kennen. De artistieke vonk echter sloeg pas in 2012 over toen hij een geschenk voor iemand wilde maken die 50 werd. Het moest van roestvast staal gemaakt worden. Dit materiaal is buigzaam, bewerkbaar en tegelijkertijd vormvast, wat voor hem het transitieproces naar onvergankelijkheid symboliseert. Zijn beelden zijn ook geschikt als urn.

Door het werken met roestvast staal legde Herman achteraf bezien onbewust de verbinding tussen zijn creativiteit en eerdere beroepskeuze. Het werken met roestvast staal is voor hem pure ontspaning. Behalve het lassen en slijpen van het materiaal doet hij alles met de hand. Voor de afwerking poetst hij het staal met korrel 150, waardoor het een natuurlijke glans krijgt.

Zijn latere beelden onderscheiden zich door een gat in het midden. Dat symbool versterkt de relatie met de ruimte waarin het staat, maar het beeld komt door de bijzondere en unieke vorm naar de voorgrond.

Jan Gerber. Foto’s

        

Jan fotografeert al sinds zijn 12e, eerst met een Kodak “spreeuwenkistje”. Daarna met een geleende balgcamera. Zijn oom Jan maakte hem wegwijs in de doka.

Vanaf 2006 ging hij met een digitale camera werken en ontdekte Photoshop, waarmee hij kan toevoegen, weglaten, selecteren en nog veel meer. Hij maakt realistisch uitziende foto’s die bestaan uit fotocollages van veel foto’s. Jan creëert fictieve werelden en situaties door soms wel 80 foto’s per beeld te gebruiken. Hij werkt volgens een vast plan dat van idee, haalbaarheid, montage, concept en modellen in de studio e.d. uiteindelijk, soms pas na 2 jaar, een foto oplevert waar hij tevreden over is.

De laatste jaren is hij meer bezig met minder bewerkelijke geënsceneerde fotografie in combinatie met fotobewerking als licht, sfeer en kleuren. Dit alles levert bijzondere foto’s op, waarvan een overzicht in deze expositie te zien is.

De expositie is tot 19-1-2021 gesloten vanwege de verscherpte corona-maatregelen.

Daarna kan de expositie na afspraak met beheer@hetbeaufort.nl worden bezocht.

De expositie loopt in ieder geval door tot 28 maart 2021.