KUNSTCURSUS VOORJAAR 2024

Vanwege de vele aanmeldingen wordt een extra dag wordt aangeboden. Voor beide dagen zijn nog plekken vrij.

Architectuur

De belangrijke en belangwekkende ontwikkelingen vanaf de 19e eeuw tot nu.

In een cyclus van 3 bijeenkomsten  besteedt  kunsthistorica Frederike Upmeijer aandacht aan een van haar favoriete onderwerpen: de bouwkunst.

De eerste middag wordt aandacht besteed aan de traditionele architectuur van de negentiende eeuw en de omslag naar moderniteit door gebruik van staal en beton. Die skeletbouw mondde onder ander uit in wolkenkrabber architectuur met de Verenigde Staten van Amerika  als wieg van deze bijzondere vorm in de bouwkunst.

De tweede middag staat in het teken van het functionalisme in de architectuur, met Le Corbusier, het Bauhaus en de stijl beweging (Gerrit Rietveld) als belangrijkste vertegenwoordigers. En natuurlijk de reactie op het ` less is more` credo en de start van het Postmodernisme. Een van de bewegingen is het deconstructivisme, met namen als Rem Koolhaas en Daniel Libeskind.

De derde middag borduurt voort op die beroemde namen, de zogenaamde Starchitects. Architectuur krijgt een steeds internationaler karakter. Architecten maken ontwerpen voor gebouwen over de hele wereld. De rijkste landen ter wereld sparen kosten noch moeite om sterarchitecten aan het werk te zetten – onder ander op het Arabisch Schiereiland. Deze middag passeren grote namen: Rem Koolhaas, Jean Nouvel (o.a. Louvre Abu Dhabi), Richard Rogers, Renzo Piano en Frank Gehry.  Daarnaast wordt er meer en meer nagedacht over materiaalkeuzes; cradle-to-cradle bouwen is inmiddels een trend. 

Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen en werkte na haar afstuderen al snel als docente.  Ze geeft lezingen en rondleidingen en begeleidt ook al jaren kunstreizen. Dat brengt haar in alle hoeken van Europa, maar ook bijvoorbeeld in de VS bij de kunst ter plekke. Samen daarnaar kijken en er over vertellen is en blijft haar grootste passie. Ze geeft onder andere college bij the School of Life, bij de Vrije Academie en begeleidt o.a. reizen voor NRC Handelsblad.

Docent: Frederike Upmeijer

Cursusdag en tijd:  Maandagmiddag 14.00 – 16.00 uur OF dinsdagmiddag   14.00 – 16,00  uur

Cursusdata 2024:

29 januari, 5 en 12 februari 

OF 

30 januari, 6 en 13 februari

Kosten: € 50,00

Door u aan te melden verplicht u zich tot betaling van de cursusprijs bij aanvang van de lessen.

Informatie en aanmelding via cursuscoördinator Diny Breuker : diny.breuker@gmail.com