KUNSTCURSUS VOORJAAR 2023

Impressionisme

Degas

Impressionisme, een kunststroming waar iedereen wel iets over weet en schilderijen of kunstenaars kent. Maar het verhaal uitdiepen en kijken naar de ontstaansgeschiedenis van deze bijzondere avant garde beweging in de kunst, daar gaan deze 3 middagen over.

De 19e eeuw, met als cultureel middelpunt Parijs, kenmerkte zich door het instituut van de Salon, waar een jury bepaalde wat goede kunst was. Voldeed je daar niet aan, dan kon je werk geweigerd worden. Eén van de belangrijke namen  in de eerste middag zal Edouard Manet zijn. Hij organiseerde een Salon van de Geweigerden en bereidde het pad voor kunstenaars die afweken van de regels.

Uiteindelijk leidde dat tot een tentoonstelling van schilderijen van Claude Monet, Berthe Morisot, Auguste Renoir, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Edgar Degas en een paar minder bekende schilders, die te boek kwamen te staan als de groep Impressionisten. Hun levens, en natuurlijk hun werken , zullen de twee andere middagen de revue passeren. Natuurlijk zullen Nederlandse schilders als de gebroeders Maris van de Haagse school en George Breitner van de Amsterdamse School niet ontbreken.

Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen en werkte na haar afstuderen al snel als docente.  Ze geeft lezingen en rondleidingen en begeleidt ook al jaren kunstreizen. Dat brengt haar in alle hoeken van Europa, maar ook bijvoorbeeld in de VS bij de kunst ter plekke. Samen daarnaar kijken en er over vertellen is en blijft haar grootste passie. Ze geeft onder andere college bij the School of Life, bij de Vrije Academie en begeleidt o.a. reizen voor NRC Handelsblad.

Docent: Frederike Upmeijer

Cursusdag en tijd: dinsdagmiddag 14.00 – 16-00 uur

 

Cursusdata 2023:

7, 14 en 21 februari 2023

Kosten: € 50,00

Informatie en aanmelding via cursuscoördinator: Diny Breuker : diny.breuker@gmail.com