KUNSTGESCHIEDENIS ‘aandacht voor bijzondere kunst’

Seizoen 2018 – 2019

Ter voorbereiding op een tentoonstelling

          

 

Een korte cursus kunstgeschiedenis van twee bijeenkomsten ter voorbereiding op twee tentoonstellingen die op dit moment en tot in het voorjaar plaatsvinden. Gekozen is voor de tentoonstelling Frans Hals en de Modernen` in het Frans Hals museum te Haarlem en voor de tentoonstelling ´Zadkine aan Zee´ in het museum Beeldende aan Zee in Scheveningen. Het doel van deze lessen zal zijn om de mensen anders te leren kijken naar kunst. Met een andere bril op een tentoonstelling bezoeken.

Frans Hals en de Modernen

Het vernieuwde Frans Hals museum opende op 13 oktober 2018 deze spraakmakende tentoonstelling van buitengewoon kaliber. De tentoonstelling toont de enorme impact van Frans Hals op de moderne schilders. Voor de eerste keer worden de schilderijen van de beroemde 17de -eeuwse portretschilder gepresenteerd naast reacties op zijn werk uit andere hoogtijdagen van de schilderkunst.

Zadkine aan Zee

Wie kent hem niet de bronzen figuur in Rotterdam net dat gat in zijn lijf? Jan Gat wordt hij genoemd of ook wel ‘Jan met de losse handjes’. De verwoeste stad, zoals het beeld eigenlijk heet, wordt wereldwijd gezien als een van de meest indrukwekkende monumenten voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van het oeuvre van deze Parijse meester van het modernisme.

De cursus wordt aangeboden in januari 2019 op maandag- of dinsdagmiddag. Graag bij opgave aangeven naar welk dagdeel uw voorkeur uit gaat. Het museumbezoek is niet bij de cursus inbegrepen.

Docent: Wim Kwakernaak (1945) is geboren in Leidschendam en studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam, afdeling vrij tekenen, schilderen en grafiek. In 1980 studeerde hij tevens af aan de Academie van Beeldende Vorming te Amersfoort in de richting ruimtelijke en plastische vormgeving. Deze opleiding gaf hem ook onderwijsbevoegdheid.

Bijna 40 jaar gaf hij les binnen het voortgezet onderwijs in de vakken tekenen, handvaardigheid en kunstgeschiedenis. Daarnaast gaf en geeft hij veel lezingen over beeldende kunst.

Wim Kwakernaak woont en werkt in Holten