Het KreatiefPlein

 

Het KreatiefPlein van Het Beaufort bevindt zich op de eerste verdieping van De Kaasfabriek Markelo. Het KreatiefPlein is volop in ontwikkeling. Er zijn allerlei activiteiten gepland, zie hieronder het programma voor de komende periode. 

 

OPEN ATELIER SCHILDEREN EN TEKENEN

Elke woensdag, van 10.00-14.00 uur en elke dinsdagavond van 19.00-22.00 uur is er een Open Atelier. Individuen, groepen en kunstenaars kunnen op Het KreatiefPlein terecht om elkaar te ontmoeten, te inspireren en te werken aan hun creaties.

Aanmelding is niet nodig. Je kunt vrijblijvend binnenlopen!


HAAKCAFÉ: elke maandagmiddag vanaf maandag 2 september

Vanaf maandag 2 september van 13.30 tot 15.30 uur is het weer mogelijk om mee te haken voor de wand op Het KreatiefPlein. Iedereen is welkom! Aanmelden is niet nodig.


REPAIRCAFÉ: elke eerste donderdag van de maand 

Elke eerste donderdagochtend van de maand (ook tijdens de zomerperiode), tussen 9.30 uur en 12.30 uur, staan de vrijwilligers van het Repaircafé Markelo klaar om uw defecte (elektrische) apparaten nieuw leven in te blazen. Of het nu gaat om koffiezetapparaten, keukenapparatuur, stofzuigers, verlichting, persoonlijke verzorgingsapparaten, gereedschap, audio- en videoapparatuur, naaimachines, en meer, het Repaircafé is er voor u. Bovendien is er een specialist aanwezig voor klokkenreparaties.

De vrijwilligers nodigen u van harte uit om langs te komen onder het genot van een kopje koffie en in een gezellige sfeer. Ontdek vrijblijvend of uw apparaat gerepareerd kan worden en draag zo ook bij aan een duurzamere toekomst.


Workshop fotograferen met je smartphone

Wil je ook leren kijken en denken als een fotograaf bij het maken van een foto? Onze
fotograaf Chris neemt je graag mee voor een workshop smartphone fotografie in de
buitenlucht.


De workshop Smartphone Fotografie kan in twee varianten worden gegeven, namelijk als Smartphoto Walk of als Smartphoto Bike.

De Smartphoto Walk duurt 2 uur, kost € 25,- Je ziet een mooi stukje Markelo.
De Smartphoto Bike duurt 3 uur, kost € 35,00. Doordat je op je (eigen) fiets bent zie je veelmeer van Markelo en omgeving.

Dat geeft deze workshop zeker een meerwaarde.

Smartphoto Walk woensdag 24 juli 19.00 – 21.00 uur 

Smartphoto Walk zaterdag 3 augustus 10.00 – 12.00 uur 

Smartphoto Bike zondag 18 augustus 14.00 – 17.00 uur

*minimale deelname 5 personen

Wil je meer weten over deze workshop? Om meer info te downloaden : Klik hier

Om je op te geven : klik hier


Het is tijd voor de midzomerworkshop

Dit jaar gaan we zaterdag 27 juli een middag lekker in het Markelo´s landschap schilderen of tekenen.

Heerlijk buiten in het mooie landelijke heuvellandschap van Markelo gaan we aan de slag. Je mag zelf bepalen met welk materiaal je wil gaan werken. Houtskool, inkt, potlood, krijt, acrylverf of aquarel

Zet de schildersezel neer in het gras of op een open plek. Laat de omgeving op je inwerken. Let op kleur, licht, schaduw, proef de sfeer en begin. Er wordt aandacht besteed aan compositie en het gebruik van kleur en haar werking. Het onderwerp is vrij.

Vaste elementen zijn: waarneming, fantasie en compositie. Stap voor stap ontstaat er onder je handen een heel verrassend eigen werk. En het maakt echt niet uit of je nou een beginner bent of al iets langer tekent of schildert.

We laten ons vandaag begeleiden door Jeanine Vet.

Even op een rijtje:

• Zaterdag 27 juli

• 14.00 – 17.00 uur Midzomerworkshop.

 

Wat kun je zelf het beste meenemen:

• Een doek om op te schilderen, dit is ook bij ons, tegen vergoeding verkrijgbaar

• Verf & kwasten, eventueel eigen gereedschap & hulpmiddelen

• Een ezel, of een plank & stoeltje/krukje voor het werken buiten

• Het KreatiefPlein heeft wel een paar veldezels die gebruikt kunnen worden.

 

Het KreatiefPlein zorgt voor:

• Papier

• Koffie en of thee met iets lekkers in de pauze

• Bij de afsluiting van de dag een heerlijk verfrissende drankje

• Begeleiding

Kosten workshop : € 25,- p.p.  graag zo spoedig mogelijk opgeven, in ieder geval voor 24 juli.

aanmelden voor de workshop


ARCHIEF


WORKSHOP BASISTECHNIEKEN KERAMIEK

In deze workshop, geleid door Willemien Roodhorst, ontdek je de basis van keramiek. Gedurende drie lessen ervaar je de charme en de fascinatie van het werken met klei. Deze inspirerende cursus biedt je de kans om te onderzoeken of je verder wilt gaan met het ontwikkelen van je vaardigheden. Na deze workshop biedt Willemien tweewekelijks een open atelier aan op Het KreatiefPlein voor keramisten die hun technieken willen verfijnen en inspiratie willen opdoen bij elkaar.

Cursusdata: 22, 29 mei en 5 juni  |  14.00 tot 17.00 uur 

Kosten: € 110,- voor de drie middagen, inclusief klei en gebruik van materialen.

         

WORKSHOP GLASBLAZEN op woensdag 15 mei

Tijdens deze workshop krijg je de kans om zelf glas te blazen. Na een korte inleiding van glasblazer Mart over wat glasblazen inhoudt kun je je mouwen opstropen en zelf aan de slag. Onder zijn begeleiding leer je hoe je glas moet draaien, hoe hard je moet blazen, hoe je een puntje trekt en een bolletje blaast. Zo creëer je een eigen creatie variërend van een klein vaasje, (kerst)bal, waxinelicht houder, parfumflesje tot een leuk lepeltje.

Deelname aan de workshop incl. kopje thee/koffie en taart € 42,50 p.p.
15 mei 2024  |  14.30 – 17.00 uur of  19.30 – 22.00 uur

Reserveren


Workshop WOLSPINNEN op 9 en 23 april

Wat is er leuker dan je eigen garen, om te breien, te haken of te weven, te kunnen spinnen.

In deze workshop van twee keer 2,5 uur leer je schapenwol te spinnen tot een draad en te twijnen tot een garen. We werken in eerste instantie met schone lontwol. Dit om eerst te leren voelen hoe een spinnewiel werkt. Spinnen uit een (vuile) vacht komt eventueel in de tweede les ook aan de orde. Ook het voorbewerken van de wol, zoals wassen, kaarden en kammen, komt aan de orde.

Hoewel het spinnen van een draadje op zich niet moeilijk is, is het wél nodig dat je veel en vaak oefent tussen de twee lessen in. Elke dag een paar keer 5 tot 10 minuten is effectiever dan één keer per dag een half uur.

Oefenen, oefenen, oefenen……dan krijg je dit mooie ambacht écht in je vingers!

Workshop datum: 9 en 23 april 2024  |  19.00 – 21.30 uur.

Deze workshop is al gestart op 9 april, heeft 3 inschrijvingen en er kunnen maximaal 5 personen aan deelnemen. Kosten:  € 85,-   voor beide avonden incl. gebruik van wol.

Deelnemers nemen hun eigen spinnewiel mee. Eventueel kan het huren van een spinnewiel worden geregeld. 


WORKSHOP WOLVILTEN op donderdag 18 april

 Iedereen kan het!

Je kiest zelf wat je maakt.. hartjes voor moederdag.. paddenstoelen en kabouters voor de herfst.. kerstballen voor in de boom.. eieren voor aan de paastak, of je eigen sleutelhanger met jouw favoriete beest. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het vilten.

De workshop is van 14.00 tot 16.00 uur. Je hoeft zelf niets mee te nemen, alle materiaal is aanwezig.

De kosten voor deze workshop bedragen €15,-, inclusief koffie/thee. 


Workshop Schilderen

Zaterdag 23 maart is er van 10.00 – 15.00 een workshop schilderen. Ontdek de grootmeester in jezelf. De kosten zijn € 40,00 inclusief materiaal en € 25,00 eigen materiaal meenemen.


Workshop schminken

Zaterdag 16 maart is er van 14.00 uur tot 16.00 uur een workshop schminken. Een volwassenen schminkt het Kind.

De bedoeling is dat de volwassene en een kind samen komen om te leren schminken.


OPEN DAG ZATERDAG 2 MAART

De verbouwing van Het KreatiefPlein op de 1e verdieping van De Kaasfabriek Markelo is zo goed als klaar. Op zaterdag 2 maart kunt u hier van 14.00 tot 17.00 uur een kijkje komen nemen tijdens de Open Middag van Het KreatiefPlein. Een tipje van de sluier van wat er allemaal te zien en te doen is: kennismaken met workshopbegeleiders die alles vertellen over de creatieve uitingen. Denk dan bijvoorbeeld aan schilderen of keramisch werken. De vrijwilligers van Het Repaircafé Markelo laten graag zien wat er allemaal op het gebied van kleine reparaties mogelijk is. Jong en oud kunnen zich bovendien tijdens de Open Middag vakkundig laten schminken.

Het KreatiefPlein is in ontwikkeling en dat heeft er onder meer toe geleid dat er nu workshops gevolgd kunnen worden. ‘Open atelier’ is er elke woensdag van 10.00 tot 14.00 uur en ‘Ontdek de grootmeester in jezelf’ op 16 maart. In april wordt gestart met ‘Keramisch werken’. Tijdens de Open Dag is er meer informatie beschikbaar over deze activiteiten.

Naast Het KreatiefPlein zijn er op de eerste verdieping van De kaasfabriek Markelo ruimtes gehuurd en in gebruik genomen door JR Events, Henk Post Design & Support en HootenAnnyChange. Op de begane grond zijn Fotostudio Markelo,  Bibliotheek Hof van Twente, 2ImpressU  en Personeelsdiensten Markelo gehuisvest.