Groen Duo in Het Beaufort

Het Beaufort ging gisteravond 14 februari verder met het programma in het kader van de Groene Golf.

Deze keer waren Ton ten Hove oud weerman van RTV Oost en Han Brincate natuurfotograaf en verteller over zijn foto’s aan de beurt.

Ton begon zijn verhaal met wat anekdotes over wat bekendheid, hij kwam elke dag op de regionale zender, met zich meebracht.

Weer en klimaat.
Vervolgens heeft Ton uitgelegd wat het verschil tussen weer en klimaat is. Waarbij hij fijntjes opmerkte dat politici niet op de stoel van klimaatdeskundigen moeten gaan zitten , maar met de resultaten van de onderzoeken van klimaatdeskundigen politiek moeten bedrijven.

Ook heeft hij zelf wat onderzoek gedaan over temperatuurstijging in zijn woonplaats Zwolle de laatste 35 jaar.
Zijn conclusie is dat de temperatuur inderdaad stijgt maar minder spectaculair als sommigen denken.

Ojectief /Subjectief.
Heel interessant was ook zijn verhaal over objectieve en subjectieve beleving van het weer. Hij illustreerde dit mooi door te vragen naar meegemaakte winters bij de toehoorders.

Han Brincate liet ons vooral veel zien. (hoewel zijn verhalen ook zeer boeiend waren)

Han had foto’s van paddenstoelen, zangvogels, roofvogels, bloeiende planten, amfibieën uit onze leefomgeving waarvan de het merendeel van de toeschouwers nog niet de helft in zijn woonomgeving gezien heeft.

Of komt u wel eens thuis en zegt tegen uw man (of vrouw) : Ik zag tijdens mijn wandeling nog een kluifjeszwam, koperwiek, een bloeiende mispel of wat aalscholvers.
Han heeft het in de Hof van Twente allemaal gezien en gefotografeerd (en hoe!) en wij, bezoekers van deze avond konden er allemaal getuige van zijn.

Al met al een boeiende avond.