Lezing Glas-in-lood bij Het Beaufort

Op woensdag 24 januari werd er een interessante lezing verzorgd door gastsprekers

Henrike Maat uit Goor en Henk Zomer van Stichting Heemkunde Markelo over Glas-in-lood.

     

Henrike gaf een lezing over de diverse toepassingen, materialen en technieken, zoals naast glas-in-lood, Tiffany, brandschilderen, glasfusen (het versmelten van verschillende stukken glas tot een nieuw geheel), glasblazen en modeleren.

Op Netflix is de documentaire “Blown Away” te zien over deze fascinerende kunstvormen.

 

Henk vertelde over de prachtige ramen van Het Beaufort, die in 1938 zijn ontworpen en gemaakt door architect Aarsen en fabrikant Bokhorst uit Deventer.

De ramen geven een aantal kenmerken weer uit de boeiende geschiedenis van Markelo zoals het wapen van Markelo, de landbouwvereniging, de zuivelfabriek en de Boerenleenbank. Ook het boerenbedrijf, vier wapens van het Koninklijk Huis ter herinnering aan het 40-jarige regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, het Oranjecomité, de muziekverenging, het gemengd koor, rederijkerskamer Bilderdijk, het Groen Kruis, de zondagsschool, kerkelijke organisaties, sport en feesten zijn afgebeeld.

Na de Tweede Wereldoorlog werd een raam aan de verzetsmensen opgedragen.

 

U bent van harte welkom om op een zondagmiddag de ramen te komen bekijken, eventueel gecombineerd met het bezoeken van exposities. Voor meer info: www.hetbeaufort.nl