Oekraïne

Gisteren, donderdag 29 september gaf de heer A.Vis in het Beaufort voor een zeer geïnteresseerd gezelschap een lezing over Oekraïne.

 

Hij belichtte de geschiedenis van de relatie tussen Rusland en Oekraïne en hoe die relatie is veranderd na het zelfstandig worden van Oekraïne. Inmiddels zijn de machtsposities en relaties in de hele wereld veranderd en ook politiek zijn er bijna overal verschuivingen die leiden tot bezorgdheid over de democratie. Sinds de oorlog in Oekraïne wordt ook steeds meer duidelijk hoe afhankelijk we zijn geworden  van energie, grondstoffen en producten uit andere, soms verre landen. Wil Europa de eigen democratische koers blijven volgen dan is verandering in productie en handel nodig. Dit zal tot gevolg hebben dat welvaart niet zo blijft groeien als tot nu toe werd aangenomen. De vraag is of we als samenleving in staat zijn hiermee om te gaan.

Twee weken oorlog in Oekraïne - Over NOS
De heer Vis was hier optimistisch over, omdat in het verleden na diverse rampen is gebleken, dat samenlevingen toch heel veerkrachtig zijn.
De geanimeerde discussie na afloop van de lezing wa s een mooie afsluiting van een boeiende avond.