Exposities

 


Exposities uit het verleden. 

2024

Jan Gerber

Jan Gerber fotografeert al sinds zijn 12e levensjaar, eerst met een Kodak “spreeuwenkistje”, daarna met een geleende balgcamera. Zijn oom Jan maakte hem wegwijs in de doka. Vanaf 2006 ging hij met een digitale camera werken en ontdekte Photoshop waarmee hij kan toevoegen, weglaten, selecteren en nog veel meer.

          

Hij maakt realistisch uitziende foto’s die bestaan uit fotocollages van veel foto’s. Jan creëert fictieve werelden en situaties door soms wel 80 foto’s per beeld te gebruiken. Hij werkt volgens een vast plan dat van idee en haalbaarheid via montage, concept en modellen in de studio e.d. uiteindelijk, soms pas na twee jaar, een foto oplevert waar hij tevreden over is. De laatste jaren is hij meer bezig met minder bewerkelijke geënsceneerde fotografie in combinatie met fotobewerking als licht, sfeer en kleuren.

Dit alles levert bijzondere foto’s op waarvan een overzicht op deze expositie is te zien.

De expositie is geopend op de zondagen 14, 21 en 28 januari, 4, 11, 17 (zaterdag) en 25 februari, 3, 10, 17 en 24 maart, steeds van 14.00 tot 16.30 uur. 

 


2023

 

 

EXPOSITIE KINDERKUNST

Vanaf 9 december zullen er in het Beaufort in Markelo kunstwerken van alle kinderen van de Brookschole te zien zijn.
Het gaat om Kunst met ‘de grote K’ van Kinderkunst.
De expressie van een kind wordt wel de meest zuivere vorm van kunst genoemd, omdat deze nog vrije expressie niet ‘bedorven’ is door invloeden van ‘wat men mooi vindt’. Kinderen zijn een bron van creatieve energie, ze hebben geen oordeel over hun creatie en vragen zich niet af of mensen het wel mooi vinden wat ze maken.
Wij, Jeannet Penninkhof, Timo Maatman en ik denken dat deze bijzondere expositie meer jonge kinderen kan stimuleren zich met beeldende vorming bezig te houden en nodigen hen in het bijzonder uit de expositie te bezoeken. 
Maar wij hopen dat ook volwassenen zich door de onbevangenheid van de beeldtaal van kinderen laten inspireren.
De expositie is zaterdag 9 dec. en zondag 10 dec.zaterdag 16 dec. en zondag 17 dec. Van 14.00 uur tot 16.30 uur.
Veel kijkplezier, Chantal Kukolja.

Op donderdag 7 december 2023 wordt er een bijzondere expositie geopend. Dan zullen werken worden tentoongesteld, gemaakt door alle leerlingen van de openbare basisschool Brookschole uit Markelosebroek. De opening is alleen toegankelijk voor een besloten kring genodigden.

Thema: Dansende doekjes en swingende penselen

De expositie is voor iedereen te zien op za. 9 dec.zo. 10 dec. en za. 16 dec. en zo. 17 dec. van 14.00 uur tot 16.30 uur.

Leerlingen aan het werk voor de expositie.

          

 

 

Leerlingen van de Brookschole druk aan het werk voor de expositie in Het Beaufort die op 7 december geopend wordt.

 

          

                    


Ank Stegenga

          

Kunst gaat voor mij over het uitdrukken van wezenlijke dingen, voorbij de woorden. Als ik aan het werk ben verlies ik de tijd al experimenterend en ontdekkend. Het schilderen is enerzijds een proces van spontaniteit en verwondering, anderzijds een proces van afstand nemen, goed kijken, keuzes maken en hernieuwd vinden.

Ik schilder en teken al jaren en ben opgeleid door diverse kunstenaars.  Ook heb ik verschillende kunstscholing gevolgd en van daaruit heb ik langzamerhand mijn eigen stijl ontwikkeld.  Nog steeds ben ik met scholing bezig, het houdt mij scherp en verdiept mijn stijl. Als beeldend kunstenaar werk ik graag met mixed media, wat de diversiteit in mijn werk versterkt.

Belangrijke inspiratiebronnen in mijn werk als kunstenaar zijn de natuur, structuren, foto’s die ik maak, beweging, innerlijke beelden en gedichten.

Thema’s als transitie, verbinding, abstracte landschappen zijn terug te vinden in mijn werk. Hoewel ik titels geef aan mijn werk, laat ik graag aan de kijker over wat hij of zij ziet.

Behalve schilderijen maak ik ook spontaan tekenwerk, waarbij abstracte lijnen centraal staan.

Mijn werk is te omschrijven als lyrisch abstract.

De schilderijen zijn gelaagd, kunnen verstild en sferisch zijn, maar ook kleurrijk en explosief.

Deze innerlijke polariteit komt terug in mijn werk.

Tijdens mijn expositie bij Beaufort is er zeer divers werk te zien van verschillend formaat.

www.ankstegengakunst.nl

 

Anneke Mensink 

‘De huid als grens…
een tijdloos landschap’

De schoonheid van het verval en de onvolkomenheden van de mens vormen de essentie van mijn werk. Ik gebruik in mijn beelden de huid als sculpturale metafoor. Met het blootleggen van structuur druk ik iets uit. Door invloeden van buitenaf is de huid aangetast en kwetsbaar geworden. De huid is de grens tussen binnen en buiten, wat laat je zien en wat niet. Ik werk met symbolen als sleutels, veren, zeewaaiers en andere natuurlijke materialen die al een leven hebben gehad en maak daar weer een nieuw object van. Zo creëer ik een tweede leven en een nieuwe identiteit.

Tijdens de expositie in Het Beaufort zal ik een aantal bosnimfen tentoonstellen. Zij refereren aan de Griekse mythologie.

www.annekemensink.nl

De expositie is geopend van 14 tot 16.30 op: 10 / 17 / 24 sept. ; 8/ 15/ 22/29 okt en 5/11/19/26 nov.2023.


Henk ter Morsche

Van 4 maart t/m 9 juli 2023 was in Het Beaufort de expositie met het werk van Henk ter Morsche te zien.

Henk ter Morsche (1947) heeft na het afronden van zijn middelbare school diverse aanvullende administratieve opleidingen gevolgd.

Echter het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Henk was altijd creatief bezig en tekende veel. Hij besloot dan ook in de zeventiger jaren in de avonduren een lerarenopleiding tekenen te volgen.

Beroepsmatig heeft hij met de opleiding niet veel gedaan met als reden dat zijn toenmalige werkzaamheden hem veel voldoening en vrijheid gaven.

dorp

Hier kwam in 2000 verandering in waardoor hij zijn baan heeft opgezegd om zich meer te gaan toeleggen op het maken van schilderijen.

Henk schildert en tekent zowel abstracte als herkenbare werken, daarin zijn eigen interpretatie en stijl volgend qua vorm en kleurgebruik.

Hij heeft op verschillende locaties geëxposeerd en zijn werken zijn te bekijken op: www.henktermorscheschilderijen.nl

De expositie is geopend op : 5, 19 en 26 maart, 2, 16, 23 en 30 april, 7, 14 en 21 mei, 4, 11, 18 en 25 juni, 2 en 9 juli telkens van 14.00 – 16.30 uur

De  expositie kan ook buiten de bovengenoemde zondagen worden bezocht na afspraak met  beheer@hetbeaufort.nl

Henk van Lottum 

Van 3 december 2022 tot 26 februari 2023 was in Het Beaufort de expositie met het werk van Henk van Lottum De opening is op zaterdag 3 december om 16.00 uur 

Henk ademt met de natuur mee in en uit. Hoewel de camera tussen hem en het omringende kijkt naar details en naar de mooiste compositie zoekt, verliest hij de verbinding nooit. Hij ziet en zoekt het licht en maakt het zichtbaar in zijn werk en hij spreekt zich ook uit dat dit licht er voor ons allemaal mag zijn. De realistische beelden stralen rust, harmonie en balans uit. Ze zijn ingetogen en laten je als kijker stil staan.

Als autodidact stoeit Henk met licht en donker, diepte, nabijheid en verre horizonten. En vaak is daar de speelse hond, de vogel of het vlindertje. De jonge Henk, als klein Kind, is nooit ver weg in veel van zijn werken. In zijn magische werken groeit en beweegt van alles door het beeld heen en hanteert hij een ander kleurenpalet.

 

Hoewel deze werken in eerste instantie nog ondoordringbaar leken ontstond er meer recent zicht op een lucht daarboven. Dat wat van binnen doorleefd is verdwijnt en dan is er opeens ruimte voor een nieuwe beweging in zijn werk en heeft hij zelfs een aantal oudere werken aangepast.

De expositie is geopend op : 4 / 10 / 17 en 18 december 2022 en op 7 en 8 / 14 en 15 / en 21 januari 2023, telkens van 14  tot 16.30 uur. 

De expositie kan ook na afloop van de openingsdagen worden bezocht na afspraak met beheer@hetbeaufort.nl

De expositie loopt door tot 26 februari.2022

Carin  van Hout en Rietje Baas exposeerden van 5 maart tot 30 mei in Het Beaufort in Markelo. De opening was op zaterdag 5 maart om 16 uur, alleen voor genodigden                                        

Carin van Hout

Zij schildert vooral met acrylverf , een materiaal dat haar blijft boeien. Verder ontwerpt en maakt zij unieke tassen in leer of doek en tekent graag naar model in soft pastel.

          

Carin was eigenaresse van een winkel in kunstenaarsbenodigdheden, werkte 30 jaar in het onderwijs en behaalde o.a. de lesbevoegdheden Tekenen, Kunstgeschiedenis (aan de Rietveld Academie) en handenarbeid.

 

In haar jonge jaren volgde Carin twee jaar lessen modeltekenen aan de St. Joost Academie in Breda. De laatste jaren werkt zij met veel plezier naar model.

Het werk is vooral veelzijdig qua onderwerp en werkwijze. In deze expositie vindt u eigenzinnige portret / modelschilderijen, monumentale verhalen en enige tassen. Ook haar nieuwste en meest persoonlijke schilderijen zijn te zien; een serie nachtmerries, die verwijzen naar indringende gebeurtenissen in haar leven. Verder ook landschappen, sporters ; kom gewoon kijken en genieten.

Carin is met haar partner drie jaar geleden vanuit Almere naar Holten verhuisd; de naam “Atelier Hollywood” heeft zij meegenomen. Uiteraard is zij inmiddels lid van de Vereniging van Holtense Beeldende Kunstenaars, de VHBK.

Carin staat open voor opdrachten.

Mail: carinvanhout@hotmail.com , website: https://atelierhollywood.vpweb.nl/

Rietje Baas : glasfusing

Na wat omzwervingen door Nederland is zij in 2012 neergestreken in het mooie Holten. Sinds 2020 verblijft ze ook veel in met name Zweden en Noorwegen.

Om tijdens haar werkzame leven, als organisator van reizen naar Scandinavië, haar hoofd leeg te maken is zij begonnen met edelsmeden en daarna met werken met glas. (glasfusing)
Nu gebruikt zij de wintermaanden om haar werken te creëren. Met name de directe omgeving en de natuur inspireren haar.

                    

Glas heeft Rietje altijd al gefascineerd met name door de sprankelende kleuren bij wisselend licht en de mogelijkheden dat het materiaal daardoor biedt. Na een workshop glasfusing gevolgd te hebben is zij voor deze techniek gevallen. Glas wordt hierbij na het te snijden en modelleren onder hoge verhitting versmolten.

Als autodidact en door veel te experimenteren blijft Rietje zichzelf ontwikkelen. Er is in het leerproces veel fout gegaan doordat het versmelten van glas niet vanzelfsprekend is en dat glas een eigen wil blijkt te hebben. Het is iedere keer weer spannend en daardoor ook een verrassing als de oven na een stookgang open mag of het resultaat is zoals verwacht. Glas is veelzijdig en kleurrijk.

Het werk van Rietje is zeer de moeite waard om te komen bekijken. Ook Rietje staat open voor opdrachten.

De expositie was te bezoeken op: zo. 6 maart (van 13.00 – 15.00 u) / 12 en 13 / 19 en 20 / 26 en 27 maart / 2 en 3 april, telkens van 14.00 – 16.30 u. Na die tijd was de expositie uitsluitend na afspraak met beheer@hetbeaufort.nl te bezoeken.

De expositie van Carin en Rietje was ook open op de dagen dat de 150 jaar Beaufort expositie was geopend. Dat was  op de zaterdagen  14, 21 en 28 mei en de zondagen 15, 22 en 29 mei 2022.2021

Expositie Rita Susebeek met schilderijen, grafiek en keramiek

De opening van de expositie op zaterdag 4 december om 16.00 uur is uitsluitend toegankelijk voor genodigden in verband met de geldende Corona maatregelen als mondmasker, QR code en identiteitsbewijs.

Het thema van deze expositie is:

BEWEGING

Voor Rita is beweging een essentieel thema in haar werk en zij onderzoekt het al vele jaren van alle kanten.

Bij beweging kun je denken aan bewegende onderwerpen, zoals muzikanten, die steeds weer in haar werk opduiken. Zo ook aan een landschap, een zeegezicht, havens of de IJssel, waarbij je denkt aan de getijden en het stromende water van de rivier, de steeds wisselende luchten onder invloed van de wind en het licht.

Beweging ontstaat ook door een serie over hetzelfde onderwerp te maken, waardoor een volledig verhaal verteld wordt. Door steeds van techniek en materiaal te wisselen ontstaat ook beweging- zoals het potlood, verf, druktechniek of klei.

Uit het voorgaande blijkt wat Rita als beeldend kunstenaar inspireert. Het maakt haar gelukkig. Daarnaast hoopt zij de bezoekers op een andere manier te laten kijken naar de wereld om ons heen.

Op haar website is meer informatie over haarzelf en haar werk te vinden: www.ritasusebeek.nl

De expositie was te bezoeken op: 5, 11 en 12, 18 en 19 december 2021 en op 8 en 9, 15 en 16 januari 2022, telkens van 14 – 16.30 uur.

Na die tijd uitsluitend na afspraak via beheer@hetbeaufort.nl
De dan geldende Corona maatregelen zoals mondmaskers en QR code voor toegang en identiteitsbewijs, gelden ook voor Het Beaufort.

Er mogen maximaal 20 bezoekers tegelijk in het gebouw aanwezig zijn.


Markelo in de tweede WO : Markelo in de jaren 1940 – 45

Expositie met foto’s, bewegende beelden, liedjes, etc. uit die periode.

Er is nu (5 mei 2021 ) nog geen zicht op versoepeling van deze maatregelen en dat zou jammer zijn want er is in verband met de tentoonstelling door de vrijwilligers (Het Beaufort en De Stichting Heemkunde Markelo, Eungs Schöppe en de De Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo) heel wat werk verzet.

Voor wie wat meer wil weten over Markelo in oorlogstijd echt een must. Er is in Nederland echt wel veel te vinden over de Tweede Wereldoorlog, maar over specifiek Markelo ; inwoners, verzet onderduikers, loopgraven enz. heb ik nog nooit zoveel (foto) materiaal bij elkaar gezien.

Veel foto collages, kaarten en enkele technische hoogstandjes om muziek uit de oorlogstijd te horen.

De tentoonstelling omvat ongeveer alle zalen en bovenin het gebouw bevindt zich een documentatiecentrum waar men kan bladeren in tijdschriften en boeken; er kunnen ook boeken  worden gekocht of besteld over Markelo in de Tweede Wereldoorlog. Om het thuis nog eens na te lezen.

Een werkelijk zeer boeiende tentoonstelling, zeer verzorgd en heel compleet ingericht.

Wij kunnen het u aanbevelen. Nu nog wachten op versoepeling van de coronamaatregelen zodat Het Beaufort weer bezocht mag worden.

Mocht bezoek aan Het Beaufort weer toegestaan zijn, zijn wij van plan om op de volgende zaterdagen, na afspraak met het beheer, van 14 – 16.30 open te zijn: 15 en 29 mei / 5 en 19 juni / 3 en 17 juli / 7 en 21 augustus.

            

De expositie liep van 13 juni tot 30 augustus 2021.2020

Expositie Herman Wansing en Jan Gerber.

Van 6 december 2020 tot maart 2021 werd in Het Beaufort een expositie gehouden met werk van Herman Wansing en Jan Gerber.

Herman Wansing   RVS beelden

      

“Kunstenaar wordt je niet, dat ben je”.

Herman is van jongs af aan met kunst in aanraking gekomen, met name door zijn oom Jan Wansing die een veelzijdig en bekend kunstenaar is, die schildert, tekent en beeldhouwt.

Herman koos aanvankelijk voor een industriële carrière in de wereld van het roestvast staal. Door zijn werk leerde hij de schoonheid en veelzijdigheid van het materiaal kennen. De artistieke vonk echter sloeg pas in 2012 over toen hij een geschenk voor iemand wilde maken die 50 werd. Het moest van roestvast staal gemaakt worden. Dit materiaal is buigzaam, bewerkbaar en tegelijkertijd vormvast, wat voor hem het transitieproces naar onvergankelijkheid symboliseert. Zijn beelden zijn ook geschikt als urn.

Door het werken met roestvast staal legde Herman achteraf bezien onbewust de verbinding tussen zijn creativiteit en eerdere beroepskeuze. Het werken met roestvast staal is voor hem pure ontspaning. Behalve het lassen en slijpen van het materiaal doet hij alles met de hand. Voor de afwerking poetst hij het staal met korrel 150, waardoor het een natuurlijke glans krijgt.

Zijn latere beelden onderscheiden zich door een gat in het midden. Dat symbool versterkt de relatie met de ruimte waarin het staat, maar het beeld komt door de bijzondere en unieke vorm naar de voorgrond.

Jan Gerber. Foto’s

        

Jan fotografeert al sinds zijn 12e, eerst met een Kodak “spreeuwenkistje”. Daarna met een geleende balgcamera. Zijn oom Jan maakte hem wegwijs in de doka.

Vanaf 2006 ging hij met een digitale camera werken en ontdekte Photoshop, waarmee hij kan toevoegen, weglaten, selecteren en nog veel meer. Hij maakt realistisch uitziende foto’s die bestaan uit fotocollages van veel foto’s. Jan creëert fictieve werelden en situaties door soms wel 80 foto’s per beeld te gebruiken. Hij werkt volgens een vast plan dat van idee, haalbaarheid, montage, concept en modellen in de studio e.d. uiteindelijk, soms pas na 2 jaar, een foto oplevert waar hij tevreden over is.

De laatste jaren is hij meer bezig met minder bewerkelijke geënsceneerde fotografie in combinatie met fotobewerking als licht, sfeer en kleuren. Dit alles levert bijzondere foto’s op, waarvan een overzicht in deze expositie te zien is.


September oktober 2020

Het betreft ruimtelijk werk, schilderijen, collages, aquarellen en tekeningen.

De expositie was geopend op:  26 en 27sept. en 3 en 4 okt.
Telkens van 14.00 tot 16.30 uur.

De expositie kan na afspraak met beheer@hetbeaufort of via de kunstenaars worden bezocht.
De expositie loopt door tot 29 november.

Berthold Freeve

Het Kokerproject

Verzamel allerlei soorten kartonnen kokers. Knip elke dag uit de krant foto’s en plaatjes .

Kies een thema en beplak een koker met verschillende aspecten van het thema die op dat moment erg in het nieuws zijn. Als je dat een half jaar doet ontstaat er een geschiedenisboekje.

Het leek zo gemakkelijk. Maar dat viel tegen.

Lia Zwaan

Collages

Tekenen met materialen als stof, papier, plastic, houtjes of wat maar op je schilderij van pas komt, bevalt haar.

Ze legt bij voorbeeld 20, 30 stukken stof op een panel, en verschuift alles 100 keer, en pats, als het goed is, is het een voorstelling.

De toevalstreffer helpt.

Stoffen hebben het voordeel dat ze van zichzelf al glanzend, ruw, harig of doorzichtig kunnen zijn.

Haar voorstellingen zijn vaak abstract, maar ze maakt ook portretten.

Dinand ten Brinke

Schilderijen

In Nijverdal ontmoette hij een plaatselijke huisarts die in zijn vrije tijd veel schilderde in zijn eigen atelier. Van hem heeft hij zijn eerste lessen gehad in schilderen met olieverf.

Na het verhuizen naar Markelo heeft Dinand jaren les gehad van Ben Zweerink. Vooral het schilderen in de juiste verhoudingen en het aanbrengen van diepte in het schilderij, heeft hij bij hem geleerd.

Marijke Maas

Schilderijen

 Al op vroege leeftijd kreeg zij, aangemoedigd door haar vader (zelf een zeer verdienstelijk (amateur)schilder), belangstelling voor het schilderen. Zij heeft toen een periode les gehad van de Eindhovense kunstenaar Jan Kuhr.

Haar loopbaan eiste al haar energie en aandacht op. Voor haar werk (alsmede voor haar plezier) reisde zij veel. Hierdoor ontstond een bijzondere interesse in de fotografie. In clubverband is zij daar dan ook een aantal jaren actief in geweest.

Toen Marijke de laatste jaren voor haar pensionering wat meer rust vond, heeft zij haar oude liefde voor het schilderen weer opgepakt en is in Brussel les gaan nemen bij de schilder en multimedia kunstenaar Marc Carniel. Bij hem leerde zij zich in diverse stijlen uit te drukken. Na haar pensionering verhuisde Marijke naar Goor in de Hof van Twente.

De expositie is geopend op: 6, 12 sept (van 11 – 16.30 uur, Monumentendag), 13 sept (van 11 – 14.00 uur, Monumentendag), 19 en 20, 26 en 27sept. en 3 en 4 okt. Telkens van 14.00 tot 16.30 uur. Tijdens de Monumentendagen is de openingstijd verruimd.

De expositie kan na afspraak met beheer@hetbeaufort worden bezocht.

De expositie loopt door tot 29 november2019 – 2020

November 2019 -maart 2020

Op  zaterdag 30 november 2019 om 16.00 uur wordt in Het Beaufort een expositie geopend met werk van Martine Rouwenhorst (foto’s), Arie Langendoen (etsen, tekeningen, collages, houtsnedes en schilderijen) en Nique Baltink (keramiek).

Martine Rouwenhorst – Foto’s 

         

Martine woont en werkt in Lochem. Ze is getrouwd  en heeft 2 kinderen. In haar vrije tijd trekt ze er graag op uit, gewapend met wandelschoenen en haar fototoestel, om tijdens wandelingen te genieten van alles wat er op haar pad komt.

Een vakopleiding op fotografisch gebied heeft ze niet gehad, behalve een cursus fotografie bij Geert de Groot in Almen in 2014.

Martine fotografeert op gevoel. Onder het motto “Kijk om je heen, er is zoveel te zien.” legt ze dingen vast die haar inspireren en fascineren. Verweerde en geleefde voorwerpen hebben haar voorkeur. Elk voorwerp dat zij fotografeert heeft zijn eigen verhaal.

In 2015 en 2018 heeft Martine meegedaan aan de Kunstroute Lochem. Daarnaast heeft ze  in Lochem ook een paar keer mogen exposeren bij Koffie en Theehuis Semmelink. Zij hoopt dat haar foto’s mensen net zo veel plezier en inspiratie geven en te kunnen laten genieten zoals zij zelf van haar eigen werken doet.

Om het voor iedereen gemakkelijk te maken om van plezier van haar werk te kunnen hebben, heeft ze veel mooie kaarten gemaakt die ook in Het Beaufort te koop zijn. Ze heeft (nog) geen website, maar wel een facebook-site waarop regelmatig werken van haar te zien zijn.

 

Arie Langendoen – Etsen, tekeningen, collages, houtsnedes en schilderijen

         

Na 40 jaar onderwijs, voornamelijk in de vakken tekenen en handvaardigheid,  vulde hij zijn vrije tijd met creatieve activiteiten en bezigheden in de vrije natuur. De belangstelling voor de natuur, met name voor vogels, planten en het landschap geven Arie veel inspiratie.

De eerste stappen op het teken- en schildersvlak deed hij op de Haarlemse kweekschool o.l.v. de heer J. Ploos van Amstel.

Etsen leerde hij van de Holtense kunstenaar Kees Stoop. Daar deed hij de kennis op van het lijnetsen, werken met aquatint, suikeraquatint en droge naald. Al deze technieken heeft hij veelvuldig toegepast. Houtsnijden ontwikkelde Arie proefondervindelijk. Aanvankelijk werd tri- of multiplex als grondvlak gebruikt. Door het eerste laagje fineer deels weg te snijden ontstaat een overblijvende voorstelling die van inkt wordt voorzien en met behulp van een lepel op rijstpapier wordt afgedrukt.

Het maken van collages vereist veel zoekwerk in allerlei tijdschriften. Hierin moeten bruikbare plaatjes en passende kleuren gevonden worden. Door scheur- en knipwerk worden de voorstellingen gerealiseerd.

Arie schildert met olieverf, en dan het liefst op paneeltjes. Over het algemeen maakt hij geen groot werk. Daar voelt Arie zich beste bij. Slechts een enkele keer produceert hij groter werk: een schilderij voor de Markelose Kunstroute bijvoorbeeld.

Kortom: dit is een zeer veelzijdige Markelose kunstenaar, waarvan het werk de moeite waard is om te komen bekijken.

 

Nique Baltink – keramiek

         

Nique werkt al sinds 1996 met klei en ze vindt het nog steeds fascinerend om de vele mogelijkheden die dit materiaal biedt te onderzoeken en uit te proberen.

Kenmerkend voor de stijl van Nique is, dat ze vrijwel al haar objecten handmatig opbouwt of boetseert vanuit platen of rollen van klei, meestal wit- of zwartbakkende chamotte. Soms ontstaan ze -na eerst zorgvuldig te zijn getekend- uitgesneden en later samengevoegd tot model en soms door gebruik te maken van een mal, maar ook werkt Nique zoals ze zelf zegt “uit de losse pols”.

Het resultaat is een veelheid aan vormen, soms in de basis herhaald, maar verder of anders uitgewerkt, die alle gekenmerkt worden door een verfijnde afwerking, al of niet door de aangebrachte glazuren en de keuze voor het bak-of stookproces (Raku of steengoed).

De verscheidenheid komt daarnaast tot uiting doordat Nique zich niet alleen liet en laat inspireren door de rijkheid aan vormen en kleuren die de natuur uit haar omgeving haar biedt, maar ook door haar brede belangstelling voor oude culturen ( Inca’s, Azteken, het oude China en Europa) en door de vele onvergetelijke indrukken die ze tijdens haar talrijke reizen over de hele wereld heeft opgedaan.

Kortom, een mooie gevarieerde expositie met werk van drie kunstenaars.

In de cadeaumaand december zijn er vele mogelijkheden voor geschenken aanwezig.

 

De expositie is geopend op 1, 7 en 8, 14 en 15, 21 en 22, 28 en 29 december 2019 telkens van 14.00 tot 16.30 uur. De expositie loopt door tot 25 maart 2020 en kan ook op afspraak worden bezocht via: beheer@hetbeaufort.nl

 


September 2019

Schilder Vincent Geels en glaskunstenaar Hans Wassink

Op zaterdag 31 augustus 2019 werd een expositie met werken van schilder Vincent Geels en glaskunstenaar Hans Wassink geopend.

 

Vincent Geels Schilderijen

 

Vincent is opgegroeid in Noord-Holland, 1948 te Alkmaar, de liefde voor het duingebied en de zee was daardoor niet verwonderlijk. Zij is een veelzijdig kunstenaar, dynamisch, spontaan en humoristisch. Ze schildert haar fantasievolle ideeën met passie op het doek. Haar doel is om af en toe een glimlach op iemands gezicht te toveren.

Momenteel is het schilderen in series haar bezigheid. Met 10 doeken werkt zij van het begin tot het eind door, totdat er een mooi ingetogen en verantwoord beeld op staat, dat doorloopt op het volgende schilderij en zo verder. Die serie, waar ze dan aan werkt, krijgt hierna de eerste toon op al die doeken vervolgens de tweede toon en zo verder. Met het eindresultaat zou iedereen zijn eigen verhaal kunnen bedenken.

Ook werkt Vincent aan portretten of vrije werken.

Prikkels worden uit het dagelijks leven uitgewerkt. Emoties zoals verlies, empathie, liefde en vreugde, komen voorbij.
Haar enorme productie is het gevolg van grenzeloos gevoel van vrijheid, snel en direct werken.

Regelmatig is zij bezig op het Schilderfestival in Noordwijk aan Zee in de open lucht, aan het strand.

Na de Nieuwe Academie in Utrecht ging ze met haar man mee naar Azië en Afrika, waar zij de natuur en alles om zich heen vastlegde, en ze ook heeft lesgegeven en met andere kunstenaars samengewerkt.

Tegenwoordig heeft de Wabi Sabi gedachte haar aandacht. Dit is een stroming uit de Japanse kunstkring wat “ De schoonheid van de imperfectie” betekent. Het werken met paraffine, inkt, potlood, kras-pen, as en houtskool, olieverf en aquarel geven een bijzondere uitstraling, waarbij vrij werken en durven zijn aan te bevelen. Dit geldt ook voor het maken van monoprints.

Vincent is lid van Diversity kunstcollectief, van de Modelteken-en schildergroep Lochem en de Gelderse Plein Air groep.

Ze heeft deel genomen aan enkele Academies en verscheidene workshops.
Voor meer info: https://vincentgeels.exto.nl of https://www.diversitykunstcollectief.nl/portfolio-items/vincent-geels/

 

Hans Wassink (1933 – 2016)
Glaswerk

 

“De een vindt dit mooi, een tweede dat en een derde vindt niets mooi”, is een van de teksten die Hans gebruikte in een catalogus van de Leerdamse glasbeurs, waar hij jaren een stand had.

Hans begon met graveren van glas. Dat was niet helemaal wat hij werkelijk wilde. Toen de gelegenheid zich voor deed om gebruik te maken van een keramiek-oven werd geëxperimenteerd met het samensmelten van vensterglas. Dit leidde tot enorme teleurstelling, doorgaans kwam alles in brokken uit de oven.
Uit het volgen van een cursus glasfusing bij Frank van der Ham, bleek het probleem te zijn dat glas, na samensmelting, heel precies afgekoeld moest worden. De oven werd uitgerust met een beter regelbaarder computer en veel problemen waren opgelost, waarna zijn ‘productie’ begon.

Met strooien van glaspoeder en chemicaliën werden de eerste schalen gemaakt.
Na de verhuizing naar Markelo schafte hij zich een speciale glasoven aan en werd er met gekleurd glas gewerkt. Toen bereikte hij de lijnen en vlakken die hij voor ogen had. Het glasfusen werd een belangrijke hobby. De glasbeurs, waar hij jaren stond, was voor hem een hoogtepunt en waar hij zoveel glasliefhebbers ontmoette.

Zijn geliefde uitspraak was: “Glas is gestold licht, kreeg in het vuur vorm en kleur, werd duurzaam en kwetsbaar tegelijk. Glas is het waard om met liefde en aandacht te worden bekeken, want: glas is op aarde ons evenbeeld.”

Hans Wassink is in 2016 overleden.

             


Maart en april 2019

In maart en april 2019 was in Het Beaufort te Markelo de expositie te zien van Art-Xpressief, een dynamische groep kunstenaars uit diverse disciplines, waarvan voor deze expositie 6 kunstenaars hun verrassende werk exposeerden.

         

De kunstenaars waren:
Trudy Dales, is autodidact en werkt nu met Epoxy dat ze regelmatig combineert met glas, beton en staal. Meestal zijn de figuren zwart, de gekleurde afwerking wordt door haar dochter gedaan. De kale hoofdjes van de figuren zijn een ode aan een overleden vriendin, die haar materialen na liet zodat zij kon experimenteren.
Sorayda de Castro, autodidact en na een lange tijd met olieverf gewerkt te hebben, ‘ontdekte’ ze airbrush. Sindsdien maakt ze schilderijen, waarbij ze de airbrush combineert met pastel, aquarel en houtskool. Haar werk is realistisch en thema gerelateerd, zoals portretten van kinderen in vluchtelingkampen en Afrikaanse vrouwen.
Karla Kassenaar, heeft de Kunstacademie afgerond. Zij houdt vooral van experimenteren hetgeen zichtbaar is in haar Mixed Media.
De laatste jaren houdt ze zich ook veel bezig met Geometrisch Abstracte werken.
Claudia Eikendal, is een autodidact papierkunstenaar. Haar nieuwsgierigheid naar oude ambachten en de passie voor papier kwamen samen toen ze leerde papier scheppen. Vooral het werken met papierpulp heeft haar voorkeur. Papier is een zeer toegankelijk materiaal en, ondanks alle digitalisering, volop om ons heen te vinden.
Mieke Veerkamp, is papierkunstenaar en voor haar is de natuur de grote inspiratiebron, in haar collages en objecten. De kern van haar werk zijn scheursels en vezels van verschillende soorten papier. Zo ontstaan de collages door als het ware te “schilderen” met papierscheursels waarbij ook vezels en allerlei andere natuurmaterialen gebruikt worden.
Teun Renes, was in de jaren ’50 lid van de Liga Nieuw Beelden in Amsterdam. Zij zorgden voor een explosie van vrijheid in de kunst. Net als de schilders van Cobra zochten zij naar nieuwe uitdrukkingsmiddelen en vormen. De technische ontwikkeling was daarbij een grote impuls. Met de nieuwe materialen werd geëxperimenteerd en getest op de gebruiksmogelijkheid in de kunst. Teun is nog steeds niet uitgezocht.

 

         

         2018-2019

Expositie
Schilderijen en keramiek
Van 8 december 2018 tot 24 februari 2019

Hetty Kuipers-Zijlstra
Brutaal kleurgebruik. Forse formaten. Soms abstract, vaak ook figuratief. Dat is het werk van Hetty Kuipers-Zijlstra uit Delden.
Zij tekent en schildert al heel lang en is later bij verschillende kunstenaars in de leer geweest, en heeft ook zelf jarenlang schilderles gegeven.
Hetty wil de verbeelding prikkelen. Daarom maakt zij werk waar je naar blijft kijken. Ook wanneer zo’n schilderij al jaren aan de muur hangt, kun je er langs lopen en denken:” hé, dat had ik nog niet eerder gezien”.

                               

Ze werkt graag met acrylverf. Deze verf heeft de expressieve kracht en heldere kleuren van olieverf, maar er kan veel sneller mee gewerkt worden. Haar schilderijen worden opgebouwd uit veel verschillende lagen, en dat gaat het beste met acryl. In het verleden heeft ze ook in aquarel gewerkt.
Inspiratie wordt gehaald uit de natuur, waarbij het schilderij de ene keer een nauwkeurige weergave van de werkelijkheid is, maar een volgend moment ook een interpretatie van die werkelijkheid kan zijn. Ook delen van afbeeldingen in kranten of tijdschriften, patronen en ritmes zijn een eyeopener, vooral als idee voor abstracte werken. Hierbij is het schilderproces zelf ook van grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Verrassende kleurcombinaties maken een schilderij spannend en zetten je aan het denken.
Meer over Hetty: www.hettykuipers.nl
Henny Völkers
Henny is een veelzijdig autodidact, zowel in de sfeer van de figuratieve als de niet figuratieve kunstvormen. Hij geeft er de voorkeur aan maagdelijk met een stuk klei te beginnen om vervolgens gaandeweg zijn tocht te vervolmaken, veelal met prachtige werken als eindresultaat.

                   

Naast het werk in de kapperszaak die hij van zijn ouders heeft overgenomen, had hij ook een brede belangstelling voor kunst, o.a. voor schilderkunst, fotografie en muziek. In de 60-er jaren was hij mede-oprichter van “de Cosy “, bij de Pot, en later was hij de belangrijkste inspirator (en naamgever) van de in Markelo bekende vinologische en culinaire broederschap “Het Pötje”. De voormalige partnergemeente van Markelo, het Franse wijnstadje Sancerre, werd regelmatig bezocht.
In Markelo maakte hij vele foto’s en films van het plattelandsleven.
In Het Beaufort is een verzameling van zijn werk te zien. Frans Bijvanck was zijn grote leermeester in Markelo. Momenteel wordt hij professioneel bijgestaan door Gerrie Oplaat. Beide laatstgenoemde kunstenaars hebben ook bij ons geëxposeerd. Henny houdt niet van imitatie; hij volgt zijn eigen creatieve geest.
Voor deze expositie is Henny bezig geweest met het in klei vormgeven van een bekende Markelose muzikant Ari Blankenstijn. Hij zal tijdens de opening optreden.

De expositie is geopend op 8 en 9, 15 en 16, 22 en 23, en op 29 en 30 december 2018 telkens van 14.00 uur tot 16.30 uur.Daarnaast is het mogelijk de tentoonstelling te bekijken tot 24 februari 2019, na afspraak via beheer@hetbeaufort.nl (niet op zondagen)


2018

Expositie Wim Kwakernaak in Het Beaufort in Markelo.

 

            

De expositie was geopend op 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 en 30 september, steeds van 14.00 tot 16.30 uur. De expositie was daarna te zien tot 26 november 2018 op werkdagen en via een afspraak met beheer@hetbeaufort.nl.

Wim Kwakernaak studeerde in 1968 af aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam, afdeling vrij tekenen, schilderen en grafiek en voorts aan de Academie van Beeldende Vorming te Amersfoort in ruimtelijke en plastische verbeelding. Hij was werkzaam in het voortgezet onderwijs van 1970 tot 2006 als leraar tekenen en handvaardigheid naast het persoonlijk beeldend bezig zijn, zowel in 2- als 3-dimensionale zin. Ook gaf hij lezingen en cursussen beeldende kunst. Zowel zijn vlakke als ruimtelijke werk laat zich karakteriseren als een persiflage op de zichtbare werkelijkheid. Al worden de motieven vrijwel altijd figuratief verbeeld roepen ze toch een zekere vervreemding en raadselachtigheid op. Willem Kwakernaak woont en werkt in Holten. Meer informatie is te vinden op de website www.wimkwakernaak.nl.

 


2018

Het Kijkcollectief uit Lochem

Op zaterdag 26 mei 2018 om 16.00 uur werd in Het Beaufort een overzichtsexpositie geopend met werk van het Kijkcollectief uit Lochem. Het Kijkcollectief is een groep die elke week gezamenlijk schildert onder leiding van Ina Wolters-Muilerman. Op de expositie in Het Beaufort was van elke schilder van het Kijkcollectief een klein deel van het werk te zien. Ieder lid van de groep heeft een eigen stijl. Sommigen hebben inmiddels jarenlange ervaring, anderen zijn nog maar pas begonnen. Het was dus een zeer gevarieerde tentoonstelling: van groot formaat tot juist heel klein en van realistisch tot abstract. Het werken in een schildersgroep biedt een prima leersituatie en is een bron van inspiratie voor de deelnemers. Het zijn mensen die houden van kleur, verf en kunst,’ zegt Ina Wolters. Vaak schilderen we aan de hand van een thema. Er komt veel aan de orde: portret en model, stilleven, landschap, abstract en gemengde technieken. Enkele deelnemers werken met olieverf, maar over het algemeen is acrylverf favoriet. De expositie was geopend op de zaterdagen 2 en 16 juni, 7 en 21 juli, 4 en 18 augustus, telkens van 14.00 tot 16.30 uur. Daarnaast was het mogelijk op afspraak de tentoonstelling te bekijken. Dit was mogelijk tot 27 augustus.


ACADEMIE RENSHOF

In mei 2018 was in Het Beaufort de expositie te zien met schilderijen van academie Renshof met als titel “De Oriënt”. Daarnaast was er werk te zien van keramiste Gerrie Oplaat. 

                      

ACADEMIE RENSHOF: De expositie bestaat uit werk van leerlingen van Academie Renshof. De schilderijen zijn in 2017 gemaakt voor Museum Orientalis (Heilige Land Stichting) en sluiten aan bij het thema van dit museum: de geschiedenis, cultuur en de drie hoofdreligies van het Midden-Oosten. Alle werken hebben hier dan ook betrekking op en zijn geschilderd in olieverf volgens de technieken uit de 17e eeuw, de specialisatie van de Academie. Het is overigens niet zo dat er één 17-eeuwse techniek is. Rembrandt schilderde anders dan Vermeer. Wel is het zo dat er een gemeenschappelijke visie was over hoe je een schilderij moet opbouwen. Een visie die zich langs verschillende lijnen ontwikkeld heeft vanuit het icoonschilderen. Ook in iedere eeuw en in elk land is een eigen opbouw ontwikkeld. Deze kennis is toegepast tot laat in de 19e eeuw en is na het impressionisme grotendeels in de vergetelheid geraakt. Gerd Renshof, de hoofddocent van de Academie geeft op 25 april een lezing in Het Beaufort over de technieken van de oude meesters uit de Gouden Eeuw en op 8 april komt geeft hij tussen 14.00 en 16.30 uur een demonstratie schilderen volgens de 17-eeuwse technieken.

                    

GERRIE OPLAAT: Na haar studietijd is Gerrie vanaf 1985 bezig met het boetseren in klei. Na heel wat lessen en oefenen heeft zij zich deze techniek eigen gemaakt en is vanaf begin jaren ’90 begonnen met het geven van cursussen en workshops. Zij is zich gaan specialiseren in het Rakustoken, een oude, uit Japan afkomstige manier van afbakken van keramiek waardoor zeer verschillende en verrassende resultaten tevoorschijn komen. Ook gaat er regelmatig iets in de zgn. “Afrikaanse ton”waarbij de werkstukken als het ware geblakerd worden tijdens de verbranding van het zaagsel, hetgeen een heel herkenbaar resultaat geeft. Daarnaast schildert ze ook heel graag en speksteen, glas en brons genieten eveneens haar aandacht. Gerrie vindt het telkens weer een uitdaging nieuwe dingen uit te proberen. In deze expositie zijn daarvan vele voorbeelden te zien.2017 -2018

 December 2017 en januari 2018 was in het Beaufort een expositie te zien zijn met werk van Roland Hols (cartoons)en Carla Schrieken (keramiek)

ROLAND HOLS

Roland Hols tekent al zijn hele leven met veel plezier cartoons. Een hobby die via een omweg zijn werk is geworden. Oorspronkelijk wilde hij eigenlijk architect worden. Knutselen, timmeren, ontwerpen, tekenen, daar draaide het allemaal om.

Bij een ingenieursbureau in Rotterdam werkte hij in de ontwerpgroep, waar hij een speciale plek had door zijn ruimtelijk inzicht en schetstechniek, maar daar kon hij zijn draai toch niet vinden. Hij koos voor een beroep waarbij je vrij bent, fantasie de vrije loop kan laten en bovenal mensen een grijns op het gezicht kan bezorgen. Dat is wat cartoontekenen volgens Roland zo fantastisch maakt.

Roland heeft o.a. gewerkt voor Gemeente Rotterdam, Feyenoord Rotterdam, Albert Heijn, Toyota, Eijffinger, Gall & Gall, Etos, Tennis4life, maar ook voor diverse fitness centra, tandartspraktijken en scholen. Naast ontwerpen op maat, wordt een ruim assortiment geboden aan bestaande ontwerpen voor diverse branches. Bijvoorbeeld afspraken- en stempelkaarten of decoratiemateriaal op canvas of plexiglas. Op deze expositie zijn veel van zijn vrolijke en kleurrijke cartoons te zien.

Voor meer informatie zie: www.rolandhols.nl


 CARLA SCHRIEKEN

Al heel jong kwam zij door een cursus met het materiaal klei in aanraking.

Er volgde een opleiding Creatieve Handvaardigheid en zij rondde deze na 3 jaar succesvol af, met het accent op kleivormen, waarna zij als docent ging lesgeven in club- en buurthuizen. Carla heeft in Goor haar eigen atelier en zij geeft daar sinds 1978 ook cursussen. Zij exposeerde in galeries en nam deel aan kunstmarkten in binnen- en buitenland. Daarbij demonstreerde zij “Raku- stoken”, “Grote beeldwerken op bouwen” of andere technieken. Altijd is zij bezig geweest met experimenten van nieuwe technieken met klei en porselein. Werken met vele soorten klei, glazuur, pigmenten, pitfire, “Afrikaanse” brand, kapselbrand, “naked raku” en boetseren. Pot- en schaalvormen, vrije vormen, urnen, abstract werk en vaak de geabstraheerde beeldvormen.

Carla is al jaren lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) en is bestuurslid van de Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN). In Het Beaufort zijn veel verschillende soorten werken van haar te zien.2017

Van 2 september tot 27 november 2017 werd  in Het Beaufort een expositie gehouden met werk de Markelose kunstenaars Willemien Roodhorst  (keramiek) en Dick Voortman (schilderijen).

 Dick Voortman

Al jong was hij vaak aan het tekenen en schilderen. Na de Rietveldacademie in Amsterdam bleef hij, naast het lesgeven, altijd in zijn vrije tijd veel aandacht geven aan het eigen werk. De thema’s in zijn werk zijn vooral het landschap en de menselijke figuur.

Zo heeft hij jarenlang modeltekenen gedaan, portretten getekend, en geschilderd.

In etsen legde hij vaak schuurtjes of karren vast, een ode aan verdwijnende landschapselementen. Of in aquarel portretjes van dode vogeltjes die zo een tweede leven kregen. Daarbij probeert hij niet zozeer de werkelijkheid te imiteren, maar die als startpunt te nemen voor een wat abstractere verwerking van bv. het Achterhoekse of Twentse landschap met zijn besloten, door bomen omzoomde landjes, maar ook het Franse of Zweedse land met zijn waterpartijen. Het vlak tegenover de lijn, de spanning tussen licht en donker, de kleurstelling vormen weliswaar vaak het uitgangspunt, maar daarna gaat hij daar toch speelser mee om en laat hij zichzelf verrassen door wat zich al schilderen aan hem opdringt. De neerslag daarvan is te zien in deze expositie.

Willemien Roodhorst

Na de avondopleiding leraar beeldende vorming bleef zij geboeid door de mogelijkheden die keramiek haar bood. Al experimenterend kreeg zij meer ervaring in het werken met dat materiaal. Cirkelvormen zijn altijd haar favoriet geweest. Jaren geleden kwam zij op het spoor van in Japan, op de ceremoniële kleding, gebruikte familietekens. Deze werden de inspiratiebron voor haar werk. Inmiddels heeft zij de Japanse tekens losgelaten, maar in haar eigen vormgeving probeert zij de perfectie van zowel die tekens als van de cirkel terug te laten komen. Tegelijkertijd werd lijnenspel een van de thema’s in de andere objecten en ook dit boeit enorm.


 2017 Maja Ouwerkerk       

Van 26 februari tot en met 28 augustus 2017 vond in  Het Beaufort een expositie plaats met werken van Maja Ouwerkerk.

                                

De opening was zaterdag 25 februari 2017 om 16.00 in Het Beaufort te Markelo

Maja Ouwerkerk heeft jaar jeugd doorgebracht in Zeeland.

Na haar middelbare school, waar zij tekenles kreeg van Hens van der Spoel, vertrok ze naar Amsterdam. Daar probeerde ze, naast haar diverse werkkringen, altijd met tekenen bezig te zijn.

Na haar huwelijk en het gezin dat haar tijd en aandacht eiste en haar vertrek naar Twente in 1971 nam ze les in beeldhouwen bij Martin Stolk en ging vervolgens etsen bij Fra Paalman.

In 1986 studeerde ze af aan de AKI in Enschede in schilderen en ruimtelijke vormgeving.

Maja exposeerde in veel plaatsen in het westen van het land, in Twente en nu dus in Markelo.

Het werken met diverse technieken, mixed media, heeft altijd haar belangstelling en voorkeur gehad, zoals het maken van collages en reliëfs, naast het schilderen in olieverf. De expositie in Het Beaufort laat hiervan vele voorbeelden zien.

 

                                                                                       2016

EXPOSITIE HENK ZOMER (FOTO’S ) EN DOLF EN LOUISE BIERHUIZEN (HOUTEN BEELDEN EN KERAMIEK)

Vanaf zaterdag 29 oktober 2016 was er in Het Beaufort een expositie met werken van Henk Zomer (foto’s) en Dolf en Louise Bierhuizen (houten beelden en keramiek)

 De expositie liep tot 20 februari 2017.

HENK ZOMER

Henk was tijdens zijn technische studie al bezig met fotowerk en won bij een fotowedstrijd een encyclopedie voor fotografie en cinematografie. Bij Philips werkte hij aan camera’s voor kleuren televisie en voor Röntgen onderzoek. Deze periode werd onderbroken door een periode in Kameroen, waar hij betrokken was bij de oprichting van een technische school, waarna activiteiten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking volgden. Hierdoor kwam hij in vele landen, maar pas na zijn pensionering werd fotograferen echt zijn hobby die zich richtte op diverse  thema’s zoals vervoer, straathandel, het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden, natuurparken, dieren, maar ook abstracte foto’s van het type dat de vraag oproept:”wat zie ik eigenlijk?”

 

                                    


DOLF BIERHUIZEN

Dolf heeft zijn passie voor beeldhouwen pas op latere leeftijd ontdekt na 42 jaar slagerij. Hij is in 2002 begonnen met beeldhouwen in steen, maar al gauw won zijn liefde voor hout het en nu legt hij zich toe op houten beelden. Na zijn verhuizing naar Borculo leerde hij van Geert Lebbink vooral anders kijken naar alles om zich heen. Een beeld van Dolf ontstaat niet gedurende het beeldhouwproces, maar juist daarvóór door goed naar het hout te kijken en er in te kruipen. Zijn grote voorbeelden zijn Henri Moore met zijn grote liggende beelden en Alberto Giacometti met zijn lange smalle beelden. Van beide stijlen zijn in deze expositie beelden te zien, maar ook in hun beeldentuin in Borculo.

Meer over dolf Bierhuizen

LOUISE BIERHUIZEN

Louise is eerst begonnen met schilderen, maar in 2005, na hun verhuizing naar de Achterhoek is zij met klei gaan experimenteren. Zij nam les bij Jozef Kemperman, die haar o.m. met de techniek voor ruimte en afmeting leerde om ook grotere beelden te maken die in de tuin kunnen staan. Zij blijft bezig met het zoeken naar verrassende vormen en werkt zowel figuratief als abstract. Het werk wordt afgewerkt met glazuren, oxides en pigmenten. Ook de beelden en beeldjes van Louise zijn in deze expositie te zien, en in hun gezamenlijke beeldentuin in Borculo.  Meer over Louise Bierhuizen

                                                                                           


 

2016

Hans-Peter van Velthoven

Expositie foto’s “Markelo mijn dorp” Opening was op 1 oktober 2016 ook de officiële opening van de jubileumweek.

 Bij de heropening van het vernieuwde en uitgebreide Beaufort in september 2010 zijn er foto’s van oude en jonge Markeloërs gemaakt door Hans-Peter van Velthoven. Ook is er een fotoboek uitgegeven: Markelo mijn dorp, waarvan er nog enkel exemplaren konden worden gekocht.

 Tijdens de 10-jarige jubileumweek van 1 tot 8 oktober, van Het Beaufort, en verder t/m 22 oktober, werden deze foto’s opnieuw geëxposeerd. Voor de geportretteerden of familie die geïnteresseerd waren in deze foto’s, was het mogelijk om na afloop van de expositie de foto’s kosteloos op te halen.

2016

Zomer expositie Goorse schildersgroep

Van zaterdag 23 april  tot 27 augustus 2016 waren schilderijen van een groep schilders die een gezamenlijk atelier hebben aan de Iependijk in Goor, te zien.

Tijdens de opening was er ook een film te zien zijn waarin de schilders aan het werk zijn.

Ieder lid van de groep schildert in zijn of haar eigen stijl. De één met olieverf, de ander met acryl of met nog andere materialen. Het resultaat op deze expositie was een verscheidenheid van schilderijen, super realistisch of absoluut abstract en alles wat daar tussen zit, groot formaat of juist klein.

2016

Expositie Hermine van der Does en Pieter van Veen

 Van 9 januari tot 18 april 2016 werd de glaskunst van Hermine van der Does en de schilderijen van Pieter van Veen geëxposeerd.

Pieter van Veen.     

                                     

Na een loopbaan in het onderwijs gaf hij lessen aan amateurschilders, waarbij de nadruk lag op het aquarelleren. Ook gaf hij vanaf 1986 t/m 1996 elke zomer landschapschilder les op een kasteel in het zuiden van Frankrijk. Pieter is gestopt met cursussen geven omdat hij niet aan zijn eigen werk toe kwam. Hij kon zich toen op olieverven en grafiek storten. Later kwam daar pastel en pen tekenen bij. Pieter liet een heel gevarieerd scala aan technieken zien in het Beaufort

Hermine van der Does

Hermine van der Does is glaskunstenaar en glazenier. Al meer dan 20 jaar maakt Hermine glasobjecten voor binnen en buiten. En in opdracht ontwerpt ze ook glaswanden, ramen en deuren. Het is haar specialiteit om voor een specifieke locatie of een bijzondere gelegenheid een passend glasontwerp te maken. Hermine werkt samen met levenspartner Ronald Jonker die zorgt voor alle technische aspecten van het werk. In het Beaufort waren vele verschillende soorten glaskunstwerken die Hermine de afgelopen jaren heeft gemaakt te zien.

 

 

2015 – 2016

Bea Bozon-Esselink, schilderijen en Sophia de Vries, metaal objecten

Van 5 september 2015 tot 4 januari 2016 exposeren Bea Bozon – Esselink en Sophia de Vries hun werk in Het Beaufort in Markelo.

Bea Bozon

Bea Bozon maakt schilderijen waarin de menselijke figuur een belangrijke rol speelt.

Silhouetten en sferen worden in haar geheel eigen stijl weergegeven, door figuratieve en abstracte vormgeving te combineren.

Haar onderwerpen komen zowel uit de natuur als van de mensen om haar heen. Ze vindt inspiratie in haar directe omgeving.

        

Bea heeft sinds 2012 op diverse plaatsen geëxposeerd, en woont en werkt momenteel in Den Bosch.

Zij is geboren in Lochem (1969).

Voor meer informatie over haar: www.beaesselink.nl

 

Sophia de Vries

Sophia de Vries (Groningen 1968) studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten  te Kampen (nu Artez Zwolle) op de afdeling Beeldhouwen en Monumentale Vormgeving. Ze werkt voornamelijk met metaal dat door verschillende technieken (lassen,smeden,koperslag) zijn vormen krijgt. Soms worden ook andere materialen gebruikt maar metaal heeft haar voorkeur vanwege de harde lijnen wat het object bijna tot een ruimtelijke tekening maakt. Vaak hebben de objecten wielen of staan ze op pootjes waardoor ze de indruk wekken ergens naar op weg te zijn. Ook zijn het vaak groepen die samen een verhaal vertellen.

        

Ze exposeerde op diverse plaatsen. In Holten woont en werkt ze.

Meer informatie :  www.sophiadevries.nl