Exposities

 


Exposities uit het verleden. 

2018

Expositie Wim Kwakernaak in Het Beaufort in Markelo.

 

            

De expositie was geopend op 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 en 30 september, steeds van 14.00 tot 16.30 uur. De expositie was daarna te zien tot 26 november 2018 op werkdagen en via een afspraak met beheer@hetbeaufort.nl.

Wim Kwakernaak studeerde in 1968 af aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam, afdeling vrij tekenen, schilderen en grafiek en voorts aan de Academie van Beeldende Vorming te Amersfoort in ruimtelijke en plastische verbeelding. Hij was werkzaam in het voortgezet onderwijs van 1970 tot 2006 als leraar tekenen en handvaardigheid naast het persoonlijk beeldend bezig zijn, zowel in 2- als 3-dimensionale zin. Ook gaf hij lezingen en cursussen beeldende kunst. Zowel zijn vlakke als ruimtelijke werk laat zich karakteriseren als een persiflage op de zichtbare werkelijkheid. Al worden de motieven vrijwel altijd figuratief verbeeld roepen ze toch een zekere vervreemding en raadselachtigheid op. Willem Kwakernaak woont en werkt in Holten. Meer informatie is te vinden op de website www.wimkwakernaak.nl.

 

 

2018

Het Kijkcollectief uit Lochem

Op zaterdag 26 mei 2018 om 16.00 uur werd in Het Beaufort een overzichtsexpositie geopend met werk van het Kijkcollectief uit Lochem. Het Kijkcollectief is een groep die elke week gezamenlijk schildert onder leiding van Ina Wolters-Muilerman. Op de expositie in Het Beaufort was van elke schilder van het Kijkcollectief een klein deel van het werk te zien. Ieder lid van de groep heeft een eigen stijl. Sommigen hebben inmiddels jarenlange ervaring, anderen zijn nog maar pas begonnen. Het was dus een zeer gevarieerde tentoonstelling: van groot formaat tot juist heel klein en van realistisch tot abstract. Het werken in een schildersgroep biedt een prima leersituatie en is een bron van inspiratie voor de deelnemers. Het zijn mensen die houden van kleur, verf en kunst,’ zegt Ina Wolters. Vaak schilderen we aan de hand van een thema. Er komt veel aan de orde: portret en model, stilleven, landschap, abstract en gemengde technieken. Enkele deelnemers werken met olieverf, maar over het algemeen is acrylverf favoriet. De expositie was geopend op de zaterdagen 2 en 16 juni, 7 en 21 juli, 4 en 18 augustus, telkens van 14.00 tot 16.30 uur. Daarnaast was het mogelijk op afspraak de tentoonstelling te bekijken. Dit was mogelijk tot 27 augustus.

ACADEMIE RENSHOF

In mei 2018 was in Het Beaufort de expositie te zien met schilderijen van academie Renshof met als titel “De Oriënt”. Daarnaast was er werk te zien van keramiste Gerrie Oplaat. 

                      

ACADEMIE RENSHOF: De expositie bestaat uit werk van leerlingen van Academie Renshof. De schilderijen zijn in 2017 gemaakt voor Museum Orientalis (Heilige Land Stichting) en sluiten aan bij het thema van dit museum: de geschiedenis, cultuur en de drie hoofdreligies van het Midden-Oosten. Alle werken hebben hier dan ook betrekking op en zijn geschilderd in olieverf volgens de technieken uit de 17e eeuw, de specialisatie van de Academie. Het is overigens niet zo dat er één 17-eeuwse techniek is. Rembrandt schilderde anders dan Vermeer. Wel is het zo dat er een gemeenschappelijke visie was over hoe je een schilderij moet opbouwen. Een visie die zich langs verschillende lijnen ontwikkeld heeft vanuit het icoonschilderen. Ook in iedere eeuw en in elk land is een eigen opbouw ontwikkeld. Deze kennis is toegepast tot laat in de 19e eeuw en is na het impressionisme grotendeels in de vergetelheid geraakt. Gerd Renshof, de hoofddocent van de Academie geeft op 25 april een lezing in Het Beaufort over de technieken van de oude meesters uit de Gouden Eeuw en op 8 april komt geeft hij tussen 14.00 en 16.30 uur een demonstratie schilderen volgens de 17-eeuwse technieken.

                    

GERRIE OPLAAT: Na haar studietijd is Gerrie vanaf 1985 bezig met het boetseren in klei. Na heel wat lessen en oefenen heeft zij zich deze techniek eigen gemaakt en is vanaf begin jaren ’90 begonnen met het geven van cursussen en workshops. Zij is zich gaan specialiseren in het Rakustoken, een oude, uit Japan afkomstige manier van afbakken van keramiek waardoor zeer verschillende en verrassende resultaten tevoorschijn komen. Ook gaat er regelmatig iets in de zgn. “Afrikaanse ton”waarbij de werkstukken als het ware geblakerd worden tijdens de verbranding van het zaagsel, hetgeen een heel herkenbaar resultaat geeft. Daarnaast schildert ze ook heel graag en speksteen, glas en brons genieten eveneens haar aandacht. Gerrie vindt het telkens weer een uitdaging nieuwe dingen uit te proberen. In deze expositie zijn daarvan vele voorbeelden te zien.

2017 -2018

 December 2017 en januari 2018 was in het Beaufort een expositie te zien zijn met werk van Roland Hols (cartoons)en Carla Schrieken (keramiek)

ROLAND HOLS

Roland Hols tekent al zijn hele leven met veel plezier cartoons. Een hobby die via een omweg zijn werk is geworden. Oorspronkelijk wilde hij eigenlijk architect worden. Knutselen, timmeren, ontwerpen, tekenen, daar draaide het allemaal om.

Bij een ingenieursbureau in Rotterdam werkte hij in de ontwerpgroep, waar hij een speciale plek had door zijn ruimtelijk inzicht en schetstechniek, maar daar kon hij zijn draai toch niet vinden. Hij koos voor een beroep waarbij je vrij bent, fantasie de vrije loop kan laten en bovenal mensen een grijns op het gezicht kan bezorgen. Dat is wat cartoontekenen volgens Roland zo fantastisch maakt.

Roland heeft o.a. gewerkt voor Gemeente Rotterdam, Feyenoord Rotterdam, Albert Heijn, Toyota, Eijffinger, Gall & Gall, Etos, Tennis4life, maar ook voor diverse fitness centra, tandartspraktijken en scholen. Naast ontwerpen op maat, wordt een ruim assortiment geboden aan bestaande ontwerpen voor diverse branches. Bijvoorbeeld afspraken- en stempelkaarten of decoratiemateriaal op canvas of plexiglas. Op deze expositie zijn veel van zijn vrolijke en kleurrijke cartoons te zien.

Voor meer informatie zie: www.rolandhols.nl

 CARLA SCHRIEKEN

Al heel jong kwam zij door een cursus met het materiaal klei in aanraking.

Er volgde een opleiding Creatieve Handvaardigheid en zij rondde deze na 3 jaar succesvol af, met het accent op kleivormen, waarna zij als docent ging lesgeven in club- en buurthuizen. Carla heeft in Goor haar eigen atelier en zij geeft daar sinds 1978 ook cursussen. Zij exposeerde in galeries en nam deel aan kunstmarkten in binnen- en buitenland. Daarbij demonstreerde zij “Raku- stoken”, “Grote beeldwerken op bouwen” of andere technieken. Altijd is zij bezig geweest met experimenten van nieuwe technieken met klei en porselein. Werken met vele soorten klei, glazuur, pigmenten, pitfire, “Afrikaanse” brand, kapselbrand, “naked raku” en boetseren. Pot- en schaalvormen, vrije vormen, urnen, abstract werk en vaak de geabstraheerde beeldvormen.

Carla is al jaren lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) en is bestuurslid van de Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN). In Het Beaufort zijn veel verschillende soorten werken van haar te zien.

2017

Van 2 september tot 27 november 2017 werd  in Het Beaufort een expositie gehouden met werk de Markelose kunstenaars Willemien Roodhorst  (keramiek) en Dick Voortman (schilderijen).

 Dick Voortman

Al jong was hij vaak aan het tekenen en schilderen. Na de Rietveldacademie in Amsterdam bleef hij, naast het lesgeven, altijd in zijn vrije tijd veel aandacht geven aan het eigen werk. De thema’s in zijn werk zijn vooral het landschap en de menselijke figuur.

Zo heeft hij jarenlang modeltekenen gedaan, portretten getekend, en geschilderd.

In etsen legde hij vaak schuurtjes of karren vast, een ode aan verdwijnende landschapselementen. Of in aquarel portretjes van dode vogeltjes die zo een tweede leven kregen. Daarbij probeert hij niet zozeer de werkelijkheid te imiteren, maar die als startpunt te nemen voor een wat abstractere verwerking van bv. het Achterhoekse of Twentse landschap met zijn besloten, door bomen omzoomde landjes, maar ook het Franse of Zweedse land met zijn waterpartijen. Het vlak tegenover de lijn, de spanning tussen licht en donker, de kleurstelling vormen weliswaar vaak het uitgangspunt, maar daarna gaat hij daar toch speelser mee om en laat hij zichzelf verrassen door wat zich al schilderen aan hem opdringt. De neerslag daarvan is te zien in deze expositie.

Willemien Roodhorst

Na de avondopleiding leraar beeldende vorming bleef zij geboeid door de mogelijkheden die keramiek haar bood. Al experimenterend kreeg zij meer ervaring in het werken met dat materiaal. Cirkelvormen zijn altijd haar favoriet geweest. Jaren geleden kwam zij op het spoor van in Japan, op de ceremoniële kleding, gebruikte familietekens. Deze werden de inspiratiebron voor haar werk. Inmiddels heeft zij de Japanse tekens losgelaten, maar in haar eigen vormgeving probeert zij de perfectie van zowel die tekens als van de cirkel terug te laten komen. Tegelijkertijd werd lijnenspel een van de thema’s in de andere objecten en ook dit boeit enorm.

 

 2017

Maja Ouwerkerk       

Van 26 februari tot en met 28 augustus 2017 vond in  Het Beaufort een expositie plaats met werken van Maja Ouwerkerk.

                                

De opening was zaterdag 25 februari 2017 om 16.00 in Het Beaufort te Markelo

Maja Ouwerkerk heeft jaar jeugd doorgebracht in Zeeland.

Na haar middelbare school, waar zij tekenles kreeg van Hens van der Spoel, vertrok ze naar Amsterdam. Daar probeerde ze, naast haar diverse werkkringen, altijd met tekenen bezig te zijn.

Na haar huwelijk en het gezin dat haar tijd en aandacht eiste en haar vertrek naar Twente in 1971 nam ze les in beeldhouwen bij Martin Stolk en ging vervolgens etsen bij Fra Paalman.

In 1986 studeerde ze af aan de AKI in Enschede in schilderen en ruimtelijke vormgeving.

Maja exposeerde in veel plaatsen in het westen van het land, in Twente en nu dus in Markelo.

Het werken met diverse technieken, mixed media, heeft altijd haar belangstelling en voorkeur gehad, zoals het maken van collages en reliëfs, naast het schilderen in olieverf. De expositie in Het Beaufort laat hiervan vele voorbeelden zien.

 

                                                                                       

 

2016

EXPOSITIE HENK ZOMER (FOTO’S ) EN DOLF EN LOUISE BIERHUIZEN (HOUTEN BEELDEN EN KERAMIEK)

Vanaf zaterdag 29 oktober 2016 was er in Het Beaufort een expositie met werken van Henk Zomer (foto’s) en Dolf en Louise Bierhuizen (houten beelden en keramiek)

 De expositie liep tot 20 februari 2017.

HENK ZOMER

Henk was tijdens zijn technische studie al bezig met fotowerk en won bij een fotowedstrijd een encyclopedie voor fotografie en cinematografie. Bij Philips werkte hij aan camera’s voor kleuren televisie en voor Röntgen onderzoek. Deze periode werd onderbroken door een periode in Kameroen, waar hij betrokken was bij de oprichting van een technische school, waarna activiteiten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking volgden. Hierdoor kwam hij in vele landen, maar pas na zijn pensionering werd fotograferen echt zijn hobby die zich richtte op diverse  thema’s zoals vervoer, straathandel, het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden, natuurparken, dieren, maar ook abstracte foto’s van het type dat de vraag oproept:”wat zie ik eigenlijk?”

 

                                    

DOLF BIERHUIZEN

Dolf heeft zijn passie voor beeldhouwen pas op latere leeftijd ontdekt na 42 jaar slagerij.Hij is in 2002 begonnen met beeldhouwen in steen, maar al gauw won zijn liefde voor hout het en nu legt hij zich toe op houten beelden. Na zijn verhuizing naar Borculo leerde hij van Geert Lebbink vooral anders kijken naar alles om zich heen.Een beeld van Dolf ontstaat niet gedurende het beeldhouwproces, maar juist daarvóór door goed naar het hout te kijken en er in te kruipen. Zijn grote voorbeelden zijn Henri Moore met zijn grote liggende beelden en Alberto Giacometti met zijn lange smalle beelden. Van beide stijlen zijn in deze expositie beelden te zien, maar ook in hun beeldentuin in Borculo.

Meer over dolf Bierhuizen

                                                                         

LOUISE BIERHUIZEN

Louise is eerst begonnen met schilderen, maar in 2005, na hun verhuizing naar de Achterhoek is zij met klei gaan experimenteren. Zij nam les bij Jozef Kemperman, die haar o.m. met de techniek voor ruimte en afmeting leerde om ook grotere beelden te maken die in de tuin kunnen staan. Zij blijft bezig met het zoeken naar verrassende vormen en werkt zowel figuratief als abstract. Het werk wordt afgewerkt met glazuren, oxides en pigmenten. Ook de beelden en beeldjes van Louise zijn in deze expositie te zien, en in hun gezamenlijke beeldentuin in Borculo.  Meer over Louise Bierhuizen

                                                                                           

 

2016

Hans-Peter van Velthoven

Expositie foto’s “Markelo mijn dorp” Opening was op 1 oktober 2016 ook de officiële opening van de jubileumweek.

 Bij de heropening van het vernieuwde en uitgebreide Beaufort in september 2010 zijn er foto’s van oude en jonge Markeloërs gemaakt door Hans-Peter van Velthoven. Ook is er een fotoboek uitgegeven: Markelo mijn dorp, waarvan er nog enkel exemplaren konden worden gekocht.

 Tijdens de 10-jarige jubileumweek van 1 tot 8 oktober, van Het Beaufort, en verder t/m 22 oktober, werden deze foto’s opnieuw geëxposeerd. Voor de geportretteerden of familie die geïnteresseerd waren in deze foto’s, was het mogelijk om na afloop van de expositie de foto’s kosteloos op te halen.

2016

Zomer expositie Goorse schildersgroep

Van zaterdag 23 april  tot 27 augustus 2016 waren schilderijen van een groep schilders die een gezamenlijk atelier hebben aan de Iependijk in Goor, te zien.

Tijdens de opening was er ook een film te zien zijn waarin de schilders aan het werk zijn.

Ieder lid van de groep schildert in zijn of haar eigen stijl. De één met olieverf, de ander met acryl of met nog andere materialen. Het resultaat op deze expositie was een verscheidenheid van schilderijen, super realistisch of absoluut abstract en alles wat daar tussen zit, groot formaat of juist klein.

2016

Expositie Hermine van der Does en Pieter van Veen

 Van 9 januari tot 18 april 2016 werd de glaskunst van Hermine van der Does en de schilderijen van Pieter van Veen geëxposeerd.

Pieter van Veen.     

                                     

Na een loopbaan in het onderwijs gaf hij lessen aan amateurschilders, waarbij de nadruk lag op het aquarelleren. Ook gaf hij vanaf 1986 t/m 1996 elke zomer landschapschilder les op een kasteel in het zuiden van Frankrijk. Pieter is gestopt met cursussen geven omdat hij niet aan zijn eigen werk toe kwam. Hij kon zich toen op olieverven en grafiek storten. Later kwam daar pastel en pen tekenen bij. Pieter liet een heel gevarieerd scala aan technieken zien in het Beaufort

Hermine van der Does

Hermine van der Does is glaskunstenaar en glazenier. Al meer dan 20 jaar maakt Hermine glasobjecten voor binnen en buiten. En in opdracht ontwerpt ze ook glaswanden, ramen en deuren. Het is haar specialiteit om voor een specifieke locatie of een bijzondere gelegenheid een passend glasontwerp te maken. Hermine werkt samen met levenspartner Ronald Jonker die zorgt voor alle technische aspecten van het werk. In het Beaufort waren vele verschillende soorten glaskunstwerken die Hermine de afgelopen jaren heeft gemaakt te zien.

 

 

2015 – 2016

Bea Bozon-Esselink, schilderijen en Sophia de Vries, metaal objecten

Van 5 september 2015 tot 4 januari 2016 exposeren Bea Bozon – Esselink en Sophia de Vries hun werk in Het Beaufort in Markelo.

Bea Bozon

Bea Bozon maakt schilderijen waarin de menselijke figuur een belangrijke rol speelt.

Silhouetten en sferen worden in haar geheel eigen stijl weergegeven, door figuratieve en abstracte vormgeving te combineren.

Haar onderwerpen komen zowel uit de natuur als van de mensen om haar heen. Ze vindt inspiratie in haar directe omgeving.

        

Bea heeft sinds 2012 op diverse plaatsen geëxposeerd, en woont en werkt momenteel in Den Bosch.

Zij is geboren in Lochem (1969).

Voor meer informatie over haar: www.beaesselink.nl

 

Sophia de Vries

Sophia de Vries (Groningen 1968) studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten  te Kampen (nu Artez Zwolle) op de afdeling Beeldhouwen en Monumentale Vormgeving. Ze werkt voornamelijk met metaal dat door verschillende technieken (lassen,smeden,koperslag) zijn vormen krijgt. Soms worden ook andere materialen gebruikt maar metaal heeft haar voorkeur vanwege de harde lijnen wat het object bijna tot een ruimtelijke tekening maakt. Vaak hebben de objecten wielen of staan ze op pootjes waardoor ze de indruk wekken ergens naar op weg te zijn. Ook zijn het vaak groepen die samen een verhaal vertellen.

        

Ze exposeerde op diverse plaatsen. In Holten woont en werkt ze.

Meer informatie :  www.sophiadevries.nl