Expositie bronsgietwerk van Winneth Sala en cursisten ; schilderijen van Ini Gerink en Maja Ouwerkerk
Winneth Sala en cursisten: 40 jaar bronsgieten
Beeldhouwer Winneth Sala heeft in de loop der jaren vele cursussen gegeven over het maken van bronzen beelden. Deze expositie zet haar cursisten uit de afgelopen 40 jaar in de schijnwerpers. Het werk van haar leerlingen laat de vele mogelijkheden zien van het werken in brons.
Winneth leerde bronsgieten van beeldhouwer/bronsgieter Martin Stolk. Vier jaar werkte zij met grote passie en intensiteit bij hem. Daarna ging zij samen met haar vriendin Maja Ouwerkerk naar de kunstacademie AKI in Enschede. Daar studeerde zij in 1985 af.
Haar eerste atelier was een woonwagen die in het bosje stond bij de boerderij waar zij met haar partner Frans woonde in Elsenerbroek. Frans bouwde de twee ovens en zij goten daar voor het eerst. [1e gietlocatie.]
Daarna de plek bij Dinie ter Aardt, inclusief paardenstal en weide voor haar paard Yuri. Paarden zijn een belangrijke inspiratiebron voor haar. Ook daar bouwde Frans twee ovens. Hier begonnen de cursussen en workshops. Yakov, hun jongste zoon, besloot ook bronsgieter te worden en werkte ter voorbereiding in diverse beroepsgieterijen. Later kon hij de paardenstal verbouwen tot kleine werkplaats om al een paar dagen per week voor zichzelf te beginnen. [2e gietlocatie.]
Na twaalf jaar verhuisde zij naar een prachtige plek in Elsenerbroek, bij de familie Wissink aan de Kolhoopsdijk. Hier werkte zij 20 jaar full-time. Ook gaf zij cursussen (bijvoorbeeld in 1995) en workshops voor tientallen cursisten, waaronder Ini Gerink. Van elf van haar oud-cursisten zal een werk te zien zijn op de expositie. Ook hier bouwde Frans de twee ovens. Vele jaren hebben Yakov en zij samen gegoten bij de familie Wissink. [3e gietlocatie.] Inmiddels heeft Yakov zelf een zeer goed lopende bronsgieterij in Arnhem: Sala Bronsgieterij.
Nu is zij samen met Frans na weer een verhuizing, op een mooie locatie aan de voet van “De Hulpe” in Markelo. Weer verbouwde Frans de locatie. Zij gieten nu niet meer zelf. Workshops worden nog in afgeslankte vorm gegeven. Zij maken het werk klaar in gietvormen, die nu naar Yakov gaan; hij stookt de vormen tegelijk met zijn opdrachten uit en daar worden ze gegoten. Zij halen het werk op en hier wordt het werk verder behandeld en afgewerkt. [4e gietlocatie.]
Maja Ouwerkerk: schilderijen
Maja Ouwerkerk heeft jaar jeugd doorgebracht in Zeeland. Na haar middelbare school, waar zij tekenles kreeg van Hens van der Spoel, vertrok ze naar Amsterdam. Daar probeerde ze, naast haar diverse werkkringen, altijd met tekenen bezig te zijn. Na haar huwelijk eiste ook het gezin de nodige tijd en aandacht.
Na haar verhuizing in 1971 naar Twente nam ze les in beeldhouwen bij Martin Stolk en ging vervolgens etsen bij Fra Paalman. In 1986 studeerde ze af aan de AKI in Enschede in schilderen en ruimtelijke vormgeving.
Maja exposeerde in veel plaatsen in het westen van het land, in Twente en nu dus in Markelo. Het werken met diverse technieken, mixed media, heeft altijd haar belangstelling en voorkeur gehad, zoals het maken van collages en reliëfs, naast het schilderen in olieverf. De expositie in Het Beaufort laat hiervan vele voorbeelden zien.
Ini Gerink: schilderijen
Ini Gerink woont en werkt in Diepenheim. Hoewel ze altijd al wilde schilderen en tekenen, nam ze pas vanaf haar vijftigste de tijd om dit zichzelf te leren. Door inspirerende jaren in het atelier van Theo Ettema heeft ze een eigen stijl ontwikkeld, waarin de mens centraal staat.
Ini kiest haar onderwerpen door wat haar op dat moment bezighoudt. Vaak gebruikt ze foto’s uit kranten, tijdschriften en fotoboeken als grondslag, maar haar schilderijen zijn een vrije bewerking. Ze schildert veelal op groot formaat in een beperkt kleurenpalet, vaak in acrylverf op tentdoek, maar ze gebruikt ook inkt, krijt en houtskool. Het werk is vaak gelaagd, bestaand uit vele dunne verflagen, afgewisseld met losse onaffe delen en zichtbare houtskoollijnen.
De nadruk ligt steeds op de mensfiguur. Informatie over de omgeving is tot het noodzakelijke beperkt. Hierdoor ontstaat een suggestieve wereld, waaraan iedereen een eigen betekenis kan geven.
Tijdens de opening op zaterdag 13 april is een film te zien over het maken van bronzen beelden door Winneth Sala. Deze film zal ook gedurende de expositie te zien zijn. De expositie is geopend op zondag 14, 21, 28 april; 12 en 26 mei; 2, 9, 16, 23, 30 juni en 7 juli.
De openingstijden zijn van 14:00 uur tot 16.30 uur.