Expositie Hetty Kuipers-Zijlstra en Henny Völkers

Schilderijen en keramiek

Nog te bekijken tot 24 februari 2019 via na afspraak via beheer@hetbeaufort.nl (niet op zondagen)

 

 

                  

 

Hetty Kuipers-Zijlstra

Brutaal kleurgebruik. Forse formaten. Soms abstract, vaak ook figuratief. Dat is het werk van Hetty Kuipers-Zijlstra uit Delden.

Zij tekent en schildert al heel lang en is later bij verschillende kunstenaars in de leer geweest, en heeft ook zelf jarenlang schilderles gegeven.

Hetty wil de verbeelding prikkelen. Daarom maakt zij werk waar je naar blijft kijken. Ook wanneer zo’n schilderij al jaren aan de muur hangt, kun je er langs lopen en denken:” hé, dat had ik nog niet eerder gezien”.

Ze werkt graag met acrylverf. Deze verf heeft de expressieve kracht en heldere kleuren van olieverf, maar er kan veel sneller mee gewerkt worden. Haar schilderijen worden opgebouwd uit veel verschillende lagen, en dat gaat het beste met acryl. In het verleden heeft ze ook in aquarel gewerkt.

Inspiratie wordt gehaald uit de natuur, waarbij het schilderij de ene keer een nauwkeurige weergave van de werkelijkheid is, maar een volgend moment ook een interpretatie van die werkelijkheid kan zijn. Ook delen van afbeeldingen in kranten of tijdschriften, patronen en ritmes zijn een eyeopener, vooral als idee voor abstracte werken. Hierbij is het schilderproces zelf ook van grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Verrassende kleurcombinaties maken een schilderij spannend en zetten je aan het denken.

Meer over Hetty: www.hettykuipers.nl

Henny Völkers

Henny is een veelzijdig autodidact, zowel in de sfeer van de figuratieve als de niet figuratieve kunstvormen. Hij geeft er de voorkeur aan maagdelijk met een stuk klei te beginnen om vervolgens gaandeweg zijn tocht te vervolmaken, veelal met prachtige werken als eindresultaat.

Naast het werk in de kapperszaak die hij van zijn ouders heeft overgenomen, had hij ook een brede belangstelling voor kunst, o.a. voor schilderkunst, fotografie en muziek. In de 60-er jaren was hij mede-oprichter van “de Cosy “, bij de Pot, en later was hij de belangrijkste inspirator (en naamgever) van de in Markelo bekende vinologische en culinaire broederschap “Het Pötje”. De voormalige partnergemeente van Markelo, het Franse wijnstadje Sancerre, werd regelmatig bezocht.

In Markelo maakte hij vele foto’s en films van het plattelandsleven.

In Het Beaufort is een verzameling van zijn werk te zien. Frans Bijvanck was zijn grote leermeester in Markelo. Momenteel wordt hij professioneel bijgestaan door Gerrie Oplaat. Beide laatstgenoemde kunstenaars hebben ook bij ons geëxposeerd. Henny houdt niet van imitatie; hij volgt zijn eigen creatieve geest.

Voor deze expositie is Henny bezig geweest met het in klei vormgeven van een bekende Markelose muzikant Ari Blankenstijn. Hij zal tijdens de opening optreden.

 

Het is nog mogelijk de tentoonstelling te bekijken tot 24 februari 2019, na afspraak via beheer@hetbeaufort.nl (niet op zondagen)