Expositie “De Oriënt”en Gerrie Oplaat

 

 

Op zaterdag 31 maart 2018 om 16.00 uur wordt in Het Beaufort een expositie geopend met schilderijen van academie Renshof met als titel “De Oriënt”. Daarnaast is er werk te zien van keramiste Gerrie Oplaat. De expositie is geopend op 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 en 29 april 2018 steeds van 14.00 tot 16.30 uur.. De expositie blijft daarna nog in Het Beaufort tot 21 mei 2018 en is  desgewenst te bezoeken op afspraak via beheer@hetbeaufort.nl. 

ACADEMIE RENSHOF: De expositie bestaat uit werk van leerlingen van Academie Renshof. De schilderijen zijn in 2017 gemaakt voor Museum Orientalis (Heilige Land Stichting) en sluiten aan bij het thema van dit museum: de geschiedenis, cultuur en de drie hoofdreligies van het Midden-Oosten. Alle werken hebben hier dan ook betrekking op en zijn geschilderd in olieverf volgens de technieken uit de 17e eeuw, de specialisatie van de Academie. Het is overigens niet zo dat er één 17-eeuwse techniek is. Rembrandt schilderde anders dan Vermeer. Wel is het zo dat er een gemeenschappelijke visie was over hoe je een schilderij moet opbouwen. Een visie die zich langs verschillende lijnen ontwikkeld heeft vanuit het icoonschilderen. Ook in iedere eeuw en in elk land is een eigen opbouw ontwikkeld. Deze kennis is toegepast tot laat in de 19e eeuw en is na het impressionisme grotendeels in de vergetelheid geraakt. Gerd Renshof, de hoofddocent van de Academie geeft op 25 april een lezing in Het Beaufort over de technieken van de oude meesters uit de Gouden Eeuw en op 8 april komt geeft hij tussen 14.00 en 16.30 uur een demonstratie schilderen volgens de 17-eeuwse technieken.

GERRIE OPLAAT: Na haar studietijd is Gerrie vanaf 1985 bezig met het boetseren in klei. Na heel wat lessen en oefenen heeft zij zich deze techniek eigen gemaakt en is vanaf begin jaren ’90 begonnen met het geven van cursussen en workshops. Zij is zich gaan specialiseren in het Rakustoken, een oude, uit Japan afkomstige manier van afbakken van keramiek waardoor zeer verschillende en verrassende resultaten tevoorschijn komen. Ook gaat er regelmatig iets in de zgn. “Afrikaanse ton”waarbij de werkstukken als het ware geblakerd worden tijdens de verbranding van het zaagsel, hetgeen een heel herkenbaar resultaat geeft. Daarnaast schildert ze ook heel graag en speksteen, glas en brons genieten eveneens haar aandacht. Gerrie vindt het telkens weer een uitdaging nieuwe dingen uit te proberen. In deze expositie zijn daarvan vele voorbeelden te zien.

Gerrie Oplaat
Gerrie Oplaat