Expositie Vincent Geels schilderijen en Hans Wassink glaskunst

Vanaf 1 september is er een expositie met werken van schilder Vincent Geels en glaskunstenaar Hans Wassink in Het Beaufort.

Vincent is opgegroeid in Noord-Holland, 1948 te Alkmaar, de liefde voor het duingebied en de zee was daardoor niet verwonderlijk. Zij is een veelzijdig kunstenaar, dynamisch, spontaan en humoristisch. Ze schildert haar fantasievolle ideeën met passie op het doek. Haar doel is om af en toe een glimlach op iemands gezicht te toveren.

Momenteel is het schilderen in series haar bezigheid. Met 10 doeken werkt zij van het begin tot het eind door, totdat er een mooi ingetogen en verantwoord beeld op staat, dat doorloopt op het volgende schilderij en zo verder. Die serie, waar ze dan aan werkt, krijgt hierna de eerste toon op al die doeken vervolgens de tweede toon en zo verder. Met het eindresultaat zou iedereen zijn eigen verhaal kunnen bedenken.

Ook werkt Vincent aan portretten of vrije werken.

Prikkels worden uit het dagelijks leven uitgewerkt. Emoties zoals verlies, empathie, liefde en vreugde, komen voorbij.
Haar enorme productie is het gevolg van grenzeloos gevoel van vrijheid, snel en direct werken.

Regelmatig is zij bezig op het Schilderfestival in Noordwijk aan Zee in de open lucht, aan het strand.

Na de Nieuwe Academie in Utrecht ging ze met haar man mee naar Azië en Afrika, waar zij de natuur en alles om zich heen vastlegde, en ze ook heeft lesgegeven en met andere kunstenaars samengewerkt.

Tegenwoordig heeft de Wabi Sabi gedachte haar aandacht. Dit is een stroming uit de Japanse kunstkring wat “ De schoonheid van de imperfectie” betekent. Het werken met paraffine, inkt, potlood, kras-pen, as en houtskool, olieverf en aquarel geven een bijzondere uitstraling, waarbij vrij werken en durven zijn aan te bevelen. Dit geldt ook voor het maken van monoprints.

Vincent is lid van Diversity kunstcollectief, van de Modelteken-en schildergroep Lochem en de Gelderse Plein Air groep.
Ze heeft deel genomen aan enkele Academies en verscheidene workshops.

Voor meer info: https://vincentgeels.exto.nl of https://www.diversitykunstcollectief.nl/portfolio-items/vincent-geels/

 

Hans Wassink (1933 – 2016)

Glaswerk

De een vindt dit mooi, een tweede dat en een derde vindt niets mooi”, is een van de teksten die Hans gebruikte in een catalogus van de Leerdamse glasbeurs, waar hij jaren een stand had.

Hans begon met graveren van glas. Dat was niet helemaal wat hij werkelijk wilde. Toen de gelegenheid zich voor deed om gebruik te maken van een keramiek-oven werd geëxperimenteerd met het samensmelten van vensterglas. Dit leidde tot enorme teleurstelling, doorgaans kwam alles in brokken uit de oven.

Uit het volgen van een cursus glasfusing bij Frank van der Ham, bleek het probleem te zijn dat glas, na samensmelting, heel precies afgekoeld moest worden. De oven werd uitgerust met een beter regelbaarder computer en veel problemen waren opgelost, waarna zijn ‘productie’ begon. Met strooien van glaspoeder en chemicaliën werden de eerste schalen gemaakt.

Na de verhuizing naar Markelo schafte hij zich een speciale glasoven aan en werd er met gekleurd glas gewerkt. Toen bereikte hij de lijnen en vlakken die hij voor ogen had. Het glasfusen werd een belangrijke hobby. De glasbeurs, waar hij jaren stond, was voor hem een hoogtepunt en waar hij zoveel glasliefhebbers ontmoette.

Zijn geliefde uitspraak was: “Glas is gestold licht, kreeg in het vuur vorm en kleur, werd duurzaam en kwetsbaar tegelijk. Glas is het waard om met liefde en aandacht te worden bekeken, want: glas is op aarde ons evenbeeld.”

Hans Wassink is in 2016 overleden.

De expostie is geopend op 1, 7 en 8, 14 en 15, 21 en 22, 28 en 29 september, telkens van 14.00 tot 16.30 uur.

De expositie kan daarna nog tot 24 november 2019 op afspraak worden bezocht. Aanmelden via beheer@hetbeaufort.nl