Jacobine van Laar mezzo-sopraan en Jeroen Twisk piano

 

Zondagmiddag 17 maart 2019, aanvang 15.30 uur, kosten €10,–, incl. drankje

Liefde, Verlangen en Verlies

 

Schumanns lieder-cyclus Frauenliebe- und Leben beschrijft de hoop en liefde van een vrouw voor haar man, vanaf de eerste ontmoeting tot aan het einde van zijn leven. Het werk geldt als een liefdesbetuiging van componist Robert Schumann aan zijn vrouw en pianiste Clara Wieck.

Wagners Wesendonck Lieder vormen een lieder-cyclus geschreven op gedichten van Mathilde Wesendonck, waarmee de componist een stormachtige liefdesrelatie onderhield. Wagner schreef over deze liederen: “Aangezien ik in mijn leven nooit het geluk van de liefde heb mogen proeven, wil ik voor de mooiste van mijn dromen een gedenkteken oprichten, waarin deze liefde van begin tot eind tot bloei kan komen”.

In Verdi’s aria uit La forza del destino is Leonora op de vlucht haar broer die de verboden liefde tussen Leonora en Alvaro wil wreken. Zij zoekt bescherming in een Franciskanenklooster genaamd Madonna van de Engelen. Ze vraagt ook om vergeving en geeft de wens te kennen in een grot als kluizenaar te willen gaan leven. De Abt geeft Leonora haar zegen, waarna zij, samen met de monniken, La Vergine degli Angeli zingt. Medewerking wordt hiervoor verleend door het Markelo’s Mannenkoor. De heren werken eveneens mee aan de beroemde Habanera van Carmen.

Jacobine van Laar mezzo-sopraan en Jeroen Twisk piano m.m.v. het Markelo’s Mannenkoor.

                   

Jacobine van Laar

Mezzo-Sopraan Jacobine van Laar begon haar muzikale carrière aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar zij dwarsfluit studeerde. In haar examenjaar in Amsterdam begon zij met haar zangstudie bij Wout Oosterkamp aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1998 vervolgde Jacobine haar zangstudie in Londen waar zij als Post-Graduate student zang studeerde bij Laura Sarti aan The Guildhall School of Music and Drama. Tevens studeerde zij bij Mary Hill en Anthony Shelley aan de opera opleiding van Birkbeck College, University of London, waar ze de rollen van Lady Billows (Albert Herring) en Suor Angelica zong. Zij studeerde vervolgens privé bij Angela Hickey en nam deel aan masterclasses met de onder andere de Noelle Barker, Stig Anderson, Elly Ameling en Barbara Bonney.

Jacobine werkte mee aan diverse opera producties in Engeland. Zij zong o.a. de rol van Flora in Verdi’s “La Traviata” met de European Touring Opera en de rol van Diana in Jouberts “Jane Eyre” met Opera Mint in Birmingham. Tot haar solo optredens behoren o.a. concerten in St. Martin-in-the-Fields, Barbican en St. John’s Smith Square te Londen. In 2014 zong zij tijdens het Battle Festival Händel aria’s en duetten met het Battle Sinfonia Orchestra en had zij de eer om de première van Tony Biggin’s “If only” te vertolken. In 2018 was zij solist tijdens de Herdenkingsdient op 4 mei in de Eusebiuskerk in Arnhem. Hierbij zong ze de Nederlandse première van “I shall love but thee” van Jan van der Roost. Jacobine is tevens artistiek leider en zangdocent van de Dutch Music Barn in Twente. Zij is als dirigent verbonden aan het Markelo’s Mannenkoor, Jeugdkoor Markelo en Kamerkoor Montessera uit Enschede. Sinds eind 2018 is Jacobine tevens meester in de rechten.

Jeroen Twisk  –  pianist

 Jeroen Twisk studeerde hoofdvak piano aan het Twents conservatorium te Enschede bij Pierre Ruhlmann. Hij volgde masterclasses en lessen bij o.a.Halina Czerny-Stefanska, Adam Wibrowski,  Jerzy Romaniuk, Jan Wijn en Jerome Lowental. Als begeleider geeft hij concerten met zangers, instrumentalisten en koren. Hij vormt een duo met altviolist Ferdinand Hügel. Naast de activiteiten als pianist is hij werkzaam als privé pianodocent en koordirigent.